In 2014 viert
Viessmann zijn vijftigjarig bestaan in België. Op de komende editie van
Batibouw stelt het bedrijf, naast hun gekende klassiekers, een aantal vernieuwende producten voor. Elk product biedt oplossingen op vlak van duurzame energie. Batibouw is de jaarlijkse beurs voor bouw en renovatie. De grote tendens van 2014: verschillende renovaties verenigd in één toestel. Op die manier bespaart de consument niet alleen plaats maar ook energie. Architectura.be geeft nu al een voorsmaakje:
Het ijsreservoir van Viessmann is een warmtepomp die gebruikt maakt van zonne-energie, lucht, grondwarmte en ijsvorming. De tank verzamelt de energie en voedt de warmtepomp via een systeem van buizen die warmte onttrekken uit het water en weer afstaan aan de pomp. Het systeem regelt automatisch de verschillende energiebronnen.
De ijstank heeft een verwarmingsvermogen van 6 tot 17kW en bestaat uit 1 of 2 betonnen cilinders (vanaf 12kW) en een zonnecollector. Zo'n cilinder kent een diameter van 2,5 meter en is en 3,5 meter hoog. Het systeem wordt geïnstalleerd in de grond en gevuld met 10 kubieke meter water. Er wordt geen gebruik gemaakt van regenwater of oppervlaktewater om algenvorming te voorkomen. Dat zou immers de overdracht van warmte belemmeren.
De door de zonnecollector verzamelde energie wordt overgedragen aan een warmtewisselaar buiten het systeem. Het ijsreservoir zelf vinden we in het hart van het mechanisme. Wanneer het apparaat warmte onttrekt aan het water, gebruikt het in eerste instantie de warmte van zon en lucht, die opgevangen wordt door de zonnecollector. Hoe meer de buitentemperatuur daalt, hoe meer warmte er wordt gebruikt van het water in de cilinder. Eén liter ijswater levert de hoeveelheid warmte op die nodig is om 1 liter water te verwarmen tot 24C°. Het hele systeem kan ook omgekeerd gebruikt worden. Het is zo ontworpen dat het ijswater in de zomer kan dienen om een huis af te koelen.
De ijstank is verkrijgbaar vanaf € 6700 , exclusief BTW en installatiekosten.