Vijf redenen om vrijwilligerswerk te doen als architect

Patrick McLoughlin is medeoprichter van Build Abroad, een vrijwilligersorganisatie die bouwkundige diensten verleent aan ontwikkelingslanden. In dit artikel geeft McLoughlin vijf redenen waarom architecten, volgens hem, als vrijwilliger moeten werken voor organisaties als de zijne.

Heel wat architectenbureaus werken samen met niet-gouvernementele organisaties. Zo bouwt A.gor.a Architecten bijvoorbeeld op dit moment mee aan een nieuw ziekenhuis dat gratis gezondheidszorg aanbiedt aan Birmese vluchtelingen. Nog andere organisaties faciliteren dan weer vrijwilligerswerk in de bouw. Architecture for Humanity biedt o.a. ondersteuning bij de wederopbouw, in door rampen getroffen gebieden en Architecten zonder Grenzen helpt gemeenschappen in nood bij ecologisch en cultureel verantwoorde ontwerpen.

Volgens Mcloughlin kan je op de volgende manieren het verschil maken:

 

1. Bouw biedt een blijvende fysieke impact

Het bouwen van een huis of een school voor een gemeenschap is een tastbare representatie van diens ontwikkeling. In tegenstelling tot sommige andere vormen van vrijwilligerswerk, kan je hierbij het fysieke verschil van je werk zien én ervaren, nog lang nadat je reis voorbij is.


2. Bouw stimuleert de betrokkenheid van de gemeenschap

Bouwprojecten moedigen vaak actieve participatie van de bevolking aan. Bij vrijwilligerswerk is het de taak van de architect om groei te stimuleren, vanuit de gemeenschap. De notie van de 'visionaire architect' maakt plaats voor een betrokkenheid van iedereen. Hug it Forward bouwde scholen in Guatemala van gerecycleerde, plastic flessen. Bewoners werkten mee aan het schoonmaken van de straten en verzamelden zo duizenden flessen. De flessen dienden vervolgens als bouwmateriaal.


3. Bouwprojecten dienen de gemeenschap voor jaren

McLoughlin zegt: 'In 2008 bouwde ik een school in Ghana, samen met de Universiteit van Miami. Het was een 6 weken durend programma van design en architectuur. Deze lonende ervaring inspireerde mij om Build Abroad op te richten. Hoewel ik sindsdien niet meer in Ghana ben geweest, weet ik dat het werk dat ik deed nog steeds ten dienste van de gemeenschap staat. Er zitten nu al immers 6 jaar lang kinderen op de schoolbanken.


4. Bouw kan een positieve impact hebben op het milieu

Een van de grootste humanitaire, architecturale organisaties is Architecture for Humanity. Zij ontwikkelen sociaal en ecologisch verantwoorde ontwerpen. Het gebruik van lokale materialen is een van de meest duurzame dingen die kunnen worden gedaan bij bouwen in het buitenland. Building Trust International is ook een non-profit organisatie die wedstrijden organiseert om te onderzoeken hoe architectuur en bouw gemeenschappen kunnen dienen in nood.


5. Bouw ondersteunt andere diensten

Elk bouwproject dient een doel. Een nieuwe school helpt studenten leren. Een nieuw huis geeft onderdak aan een werknemer in de gemeenschap. Een nieuw medisch centrum biedt een plek voor mensen om te worden verzorgd.


Build Abroad is een organisatie die de reizen aanbiedt voor vrijwilligers in de bouw. Je kan zo bijvoorbeeld naar Peru, Guatemala en Costa Rica. De reizen zijn betaalbaar en helpen om een blijvend verschil te maken in een ontwikkelingsland. Meer informatie vind je hier.

Bron: Archdaily
Deel dit artikel:
Onze partners