Vijf slimme tips van Kvik

Het aantal kleine appartementen neemt toe in België. Toch blijft de keuken het kloppende hart van elke woning. Kvik biedt met de Veda keuken de ideale oplossing voor optimalisatie van small space living. Zo kan je ruimte besparen en maak je van de keuken een functionele en sociale plek.

Sinds de jaren negentig worden de woningen in België steeds kleiner. Ruimtelijk rendement is momenteel de maatschappelijke tendens. De reden? De stijgende huizenprijzen en de evoluties in onze levensstijl. Volgens VCB (Vlaamse Confederatie Bouw) heeft deze trend uiteenlopende oorzaken. Eén daarvan is dat door het toenemende aantal singles (tegenwoordig 35% van de huishoudens) en eenoudergezinnen (19% van de huishoudens volgens statistieken van de federale overheid) er in België meer vraag is naar kleine appartementen dan alleenstaande huizen. Daarnaast omvatten compacte gezinswoningen steeds vaker gemeenschappelijke delen zoals garages, een tuin of zelfs leefruimtes.

In een kleinere woning of een appartement is doorgaans maar weinig ruimte voor de keuken. Slim plannen is dan ook de boodschap. Maar hoe klein de keuken ook is, samen koken en eten blijft net zo belangrijk. Net als in een grote keuken beginnen en eindigen we hier onze dag. Hier brengen we tijd door met familie en vrienden en hakken we knopen door. Kortom: het is het kloppende hart van onze woning. Met wat creatieve ideeën en slimme oplossingen hoeft je droomkeuken geen onhaalbaar ideaal te zijn. Een functionele keuken waar het gezellig vertoeven is: het kan ook in een beperkte ruimte.

Veda van Kvik

De Veda keuken is te koop in de kleuren white en pure grey. Met de handgrepen en accessoires stem je deze keuken gemakkelijk af op je persoonlijke smaak. Veda is ook verkrijgbaar met de functie 'Push Open'. Kvik heeft vijf slimme tips om ruimte te besparen en van je keuken een functionele én sociale plek te maken. Een studio met open keuken in dezelfde ruimte? Ook dan werken de tips net zo goed.

1. Werkblad en eettafel in één 
Geen plaats voor een eettafel? Een uitschuifbaar blad wordt in een handomdraai een extra werkblad, een eenvoudige eethoek voor twee of een plek waar de kinderen naar hartenlust kunnen kleuren of huiswerk maken terwijl jij in de potten roert.

2. Gezellige zitplaats met verborgen opbergruimte
Zelfs de kleinste keukens groeien vaak uit tot de verzamelplaats van een woning en dé plek om gezellig te keuvelen met vrienden en familie. Voorzie er een zitplaats met verborgen opbergruimte, zodat je niets hoeft te missen van elk gesprek of verhaal. 

3. XXL
XXL-kasten lijken misschien alleen voor grote keukens weggelegd. Afhankelijk van de indeling van de ruimte kunnen de XXL-kasten van Kvik toch de geknipte oplossing zijn. In één XXL-kast passen net zoveel spullen als in een gewone keukenkast + een wandkast. Bovendien bieden XXL-kasten tot wel 20% meer werkbladruimte. Meer plek om te koken dus en een perfecte oplossing als wandkasten gewoonweg geen optie zijn. 

4. Push Open
In kleine ruimtes zijn keukenkasten met de functie 'Push Open' of zonder handgrepen een goed idee. Blijkt een U-vormige keuken de beste keuze in jouw woning? Ga dan liever voor 'Push Open' deuren of verzonken handgrepen. Dat oogt veel strakker en rustiger.

5. Verlichting
Verlichting: de ster van elke keuken, hoe klein of groot ook. Vooral in kleine keukens voegt ze een extra dimensie toe. Goede verlichting is onmisbaar en geeft je keuken karakter. Hier van bij het eerste ontwerp goed over nadenken, is dus een must. Bovendien laat verlichting in laden en kasten je kleine keuken groter, luxueuzer en uitnodigend aanvoelen.

Deel dit artikel:
Onze partners