Vijfhoekig buurthuis met daktuin als ontmoetingsplek en tweede thuis (Studio Lauka)

Sinds het verdwijnen van ontmoetingscentrum De Kring hebben de buurtbewoners van de Gentse Watersportbaan geen ontmoetingsplek meer. Daarom investeerde de Stad Gent naast extra buurtwerk in de bouw van een nieuw buurthuis. De nieuwbouw komt centraal te staan tussen de sociale woontorens aan de Nekkersberglaan. Architectenbureau Studio Lauka boog zich over het ontwerp, in samenspraak met de bewoners en organisaties uit de buurt. De werken zijn deze maand van start gegaan en moeten afgerond zijn tegen het einde van het jaar.

Het buurthuis van Studio Lauka valt op door zijn vijfhoekige vorm. Die vorm is herkenbaar en onderscheidt zich duidelijk van de appartementen en villa’s in de omgeving. Het gebouw zal beschikken over een polyvalente publieke zaal met bar, een keuken en een kleine vergaderruimte. Luifels rondom zorgen voor beschutting voor ontmoetingen en activiteiten in openlucht.

"Het buurthuis wordt de gezellige ontmoetingsplek waar deze wijk naar snakt. De buurtbewoners konden hun nieuwe 'eigen plek' mee ontwerpen en krijgen ook inspraak over de invulling. Zo wordt dit voor iedereen een tweede thuis waar tal van verbindende activiteiten kunnen plaatsvinden."
- Astrid De Bruycker, schepen van Buurtwerk Stad Gent -

 

Het gaat om een duurzaam gebouw. Verwarming en verkoeling gebeuren via een warmtepomp, er wordt gewerkt met duurzame bouwmaterialen, er komen zonnepanelen op het dak en het regenwater wordt opgevangen. "Het nieuwe buurthuis aan de Watersportbaan is toekomstproof en onafhankelijk van fossiele brandstof. Zo wordt het een compacte plek, zuinig op energie en warm naar de buurt," aldus Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management van Stad Gent

 

Autonome figuur

De site voor de bouw van het buurthuis is een bijzondere plek: ze ligt net op de grens tussen de villawijk “Aan de Bocht” in de oksel van de Leie-arm en de naoorlogse sociale hoogbouwwijk Neermeersen. Tussen reuzen “Elektra” en “Borluut” moet het nieuwe gebouw zijn bestaansrecht verdienen. Met zijn vijfhoekige vorm toont het buurthuis zich alleszins als een waardige toevoeging aan het masterplan. De figuur is herkenbaar, autonoom en merkelijk anders dan de villa’s aan de overkant van de Nekkersberglaan.

Met zijn inplanting wordt er een voorplein gemarkeerd en doet het gebouw ook dienst als poortgebouw naar het achterliggende park. Maar in de eerste plaats moet het een ‘shelter’ zijn voor de buurt. De fijnstalen buitengaanderij bemiddelt tussen gebouw en omgeving en dat in alle richtingen. Hier is niet binnen. Hier is niet buiten.


Stedelijke belvédère

Er is plaats voor een broodautomaat, buitenkraantjes, het plaatsen van de net geleverde drankenvoorraad of het buitenzetten van het vuilnis. Er kan geschuild worden voor de regen of de zon. Deze uitnodigende plek voorziet alle functies van een droog en drempelloos adres.

Het dak, zichtbaar vanuit de naastgelegen woontorens, wordt mee ontworpen en vormt zo een essentieel deel van de integratie van het gebouw. Een stukje van het park wordt omhoog getild zodat een planten– of moestuin, een buitenkeuken met barbecue, een bijenhotel of nestkastjes voor vogels hier ongehinderd hun plaats kunnen vinden.

De oppervlakte die de ontwerpers “afnamen” van het park, geven ze nu dubbel terug: op het gelijkvloers het buurthuis en erboven een educatieve daktuin. Het nieuwe buurtcentrum verhoudt zich zo op twee manieren tot zijn omgeving: een compacte begane grond dat het maaiveld activeert, terwijl op het dak de gebruikers visueel verbonden zijn met de buurt door middel van een stedelijke belvédère.

Bron: Stad Gent & Studio Lauka
Deel dit artikel:
Onze partners