Villa schittert dankzij bijzondere beeldtaal

In het Vlaams-Brabantse Kampenhout staat een unieke villa. Architectenbureau Lens°Ass Architecten ontwierp een woning met een unieke beeldtaal door de gevelstenen te metsen in een uitvergroot claustraverband met ruitpatronen. De linea 3007-gevelstenen van Vande Moortel smelten mooi samen in deze bosrijke omgeving.

De woning is gelegen in een groene buurt in Kampenhout, Vlaams-Brabant. Inheemse en waardevolle bomen omringen de villa en achter het terrein loopt een beek, die een aantal keer per jaar kan overstromen, twee uitdagingen voor de architect.

Daarom heeft de architect ervoor gekozen om de woning en het pad naar het huis hoger te plaatsen ten opzichte van de straat en is de villa tussen de bomen gebouwd.

De zuidelijke kant van de woning bevindt zich aan de rechtervoorzijde van het terrein. Het uitgangspunt was om een langgerekt volume te creëren tussen de bomen, schuin gedraaid zodat de leefruimtes en het zwembad kunnen profiteren van de zonnekant.

 

Tussen de bomen

Aan die kant van de villa werd er een luifel gemaakt om de leefruimtes en de slaapkamers van het directe zonlicht te weren. De woning nestelt zich als het ware tussen de bomen, houdt rekening met het natte gebied en staat juist georiënteerd. 

De architect ontwierp een woning met een unieke beeldtaal door de gevelstenen te metsen in een uitvergroot claustraverband met ruitpatronen. Die vormtaal werd mogelijk dankzij de stapelbaarheid van de gevelstenen om zo een massieve constructie met voldoende lichtinval te bekomen.

De horizontaliteit van de woning wordt benadrukt doordat de stenen vermetst zijn met een brede horizontale voeg en door de zijkanten tegen elkaar te zetten zonder verticale voeg.

Dit idee kwam tot stand enerzijds door onderzoek van de keuze van de steen en de mogelijke verwerkingsmethodes, maar ook door een match tussen de bouwheer en de architect. De bouwheer zag soortgelijke architectuur in Marrakesh, terwijl de architect op architectuurbezoek was in India inspiratie vond bij het bekende ‘Fatehpur Sikri, Uttar Pradesh.

Rondom de villa werd de dikte van de voeg zorgvuldig berekend en bepaald, waardoor alle horizontale lijnen nauwkeurig in elkaar overvloeien. Er werd hierbij extra aandacht geschonken aan de raamopeningen en de trappen.

 

Uniforme en massieve beeldtaal

Om de gewenste uniforme en massieve beeldtaal te verkrijgen, werd de Hand-Made linea 3007 ook gebruikt voor de afwerking van de traptreden en de muurafdekking. Deze generfde steen met natuurlijke nuancering beantwoordde aan de vooropgestelde eisen.

Zowel de vorm als de kleur van linea 3007 bepaalden mee de keuze van de architect.

De lengte van de gevelsteen benadrukt de horizontale lijnwerking van de woning en de bruinrode genuanceerde kleur past perfect bij de bosrijke omgeving en het eiken en zwartstalen buitenschrijnwerk.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners