Textielbedrijf Kvadrat daagde Vincent Van Duysen uit om de eerste showroom voor wooninrichting te ontwerpen. Van Duysen toverde de ruimte van 140 m2 in West-londen om tot een zogenaamde ‘stoffenbibliotheek’. Hij haalt zo een maximaal effect uit minimalisme.
De Antwerpse Vincent Van Duysen geeft een geheel nieuwe betekenis aan het begrip bibliotheek. Hij zette voet aan wal in West-Londen om de eerste showroom van Kvadrat at Home in te richten. Dat draaide uit in een stoffenbib. Met andere woorden zullen lezers hier op hun kin moeten kloppen, maar is het een walhalla voor textielfanaten.
Kvadrat at Home biedt tal van textiel voor wooninrichting, zoals tapijten, gordijnen en kussens. In de winkel in het Design Centre Chelsea Harbour vind je voornamelijk collecties van merken zoals Kinnasand en Sahco. Het toeval wil dat Van Duysen opereert als creatief directeur van die laatste.
Met andere woorden kreeg de Antwerpenaar de kans om zijn merk te etaleren in een showroom naar eigen hand. En die kans heeft hij gegrepen. Hij besloot om een bibliotheekachtige setting te creëren, waar verschillende stofstalen op de planken van de winkel worden geplaatst. \"Bibliotheken zijn de epicentra van mijn interieur- en architectuurwerk”, vertelt Van Duyzen aan Dezeen. Ik verzamel ook boeken. Waarom zou ik geen stoffenbibliotheek maken?\"
Net zoals andere handelspanden beschikt het gebouw over een etalage. Hier zorgt Kvadrat at Home voor een sfeervolle en residentiële opstelling van de producten. \"Als je de showroom betreedt, krijg je meteen een huiselijk gevoel”, vervolgt hij. “Je komt terecht in een kamer die in nog een andere ruimte ligt. Het geeft een soort van vrijheid. Je kan gaan zitten waar je maar wil en op je gemak aan de stoffen voelen.”
Die ‘textielbib’ is omringd door wanden van larikshout. Ook de vloer en het plafond zijn uit dat materiaal vervaardigd en in een grijze kleur geschilderd. Aan de planken, waar de stoffen op liggen, hangen doeken. Kussens en decoratieve vazen zijn op smallere objecten tentoongesteld. Wie graag overlegt met personeel of tijd wil om na te denken, kan zitten op een van de zeegroene krukken van Molteni&C aan de eikenhouten tafels. Dat materiaal keert ook terug in de balie en de lichtgekleurde Dinesen-vloerplanken.
Met deze winkel drukt Van Duysen nog maar eens de stempel op zijn ‘warm-minimalistische’ stijl, die hij al eerder toepaste in projecten zoals het ‘Hotel August’ in Antwerpen. \"Voor mij kan uitkleden, het tot de kern komen, net maximalisme zijn. Michelangelo zei altijd dat eenvoud de hoogste graad van verfijning is en ik denk dat ik daarin geloof.”