VITO Sustainability Pavillion op technologiebeurs SuperNova

Vandaag gaat in Antwerpen het technologiefestival SuperNova (27/09-30/09) van start. VITO staat met een Sustainability Pavillion op de beurs. Het onderzoeksinstituut stelt de vraag of er een wereld mogelijk is waarin we altijd verse lucht kunnen ademen? Een wereld zonder CO2-uitstoot? Waar we afval omzetten tot nieuwe bouwmaterialen? Met een on­uitputtelijke bron aan grondstoffen? Tijdens SuperNova kan je de duurzame wereld waaraan VITO vandaag bouwt, ontdekken.
 

De hoogtepunten van wat er te beleven valt in het VITO Sustainability Pavillion op een rij.

Curieuzeneuzen

Hoe is het gesteld met de luchtkwaliteit in jouw straat? Kom het te weten dankzij de resultaten van CurieuzeNeuzen

CurieuzeNeuzen is het grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit ooit en is een samenwerking tussen de Universiteit van Antwerpen, De Standaard, de Vlaamse Milieumaatschappij en VITO. De resultaten worden bekend gemaakt zaterdag 29 september 2018 (weekendkrant De Standaard) en in het VITO Sustainability Pavillion.
 

Resourcity

Ervaren jager op Pokémons? Dan hebben we jouw skills nodig om alle chemische elementen op het Eilandje te veroveren!

ResourCity is een educatieve augmented reality city game, ontwikkeld door VITO. Wereldwijd staan we voor de uitdaging om aan de groeiende vraag naar materialen te voldoen. Materialen vind je in ondergrondse mijnen, maar steeds meer ook in de stadsmijn: in gebouwen, wegen, standbeelden enz. ResourCity laat je kennis maken met de stad als een mijn van materialen. Terwijl je de omgeving verkent, kan je chemische elementen vinden en verzamelen.  Door de verzamelde elementen te combineren, scoor je badges van materialen die belangrijk zijn in ons dagdagelijks leven. Wie erin slaagt alle badges bijeen te spelen, wordt een heuse urban miner van ResourCity en wint tijdens de SuperNova-expeditie een vrijkaart voor Technopolis. Met ResourCity vergroot je jouw kennis van chemie en materialen terwijl je een stad ontdekt. Tegelijk leer je hoe we materialen die steeds minder beschikbaar zijn op een duurzame manier kunnen ontginnen en gebruiken. Zo krijg je inzicht in de overgang van een lineaire naar een circulaire economie.

Vanaf donderdag 27 september 10 uur is het spel beschikbaar voor de omgeving van ‘Het Eilandje’ waar de SuperNova-expeditie plaats vindt. Je kan de app vanaf 27 september downloaden in de App store en Google Play.


Diepe geothermie in elke Vlaamse huiskamer

Duik mee onder de grond voor een virtuele rondleiding in de eerste geothermiecentrale voor warmte en elektriciteit van de Benelux.

Vanaf oktober 2018 verwarmt VITO haar kantoren op basis van aardwarmte, een duurzame, lokale energiebron, onafhankelijk van weersomstandigheden. VITO heeft al vier kilometer diep geboord in de Kempen. Stap mee in de eerste diepe geothermiecentrale voor warmte en elektriciteit in de Benelux ontdek hoe nieuwe technologieën diepe geothermie naar elke huiskamer in Vlaanderen kunnen brengen in het VITO Sustainability Pavillion. 

 

Positive Energy Communities

Samen in jouw buurt zorgen voor lokale duurzame energie.

Om te blijven voldoen aan de stijgende energievraag en de opwarming van de aarde door CO2 te stoppen, zijn er veel buurten nodig die lokaal energie duurzaam opwekken, opslaan, verdelen en verbruiken. Benieuwd hoe jouw buurt en stad eruitziet in een duurzame toekomst? Kom de Urban Energy Pathfinder uittesten op Supernova. Dat is een tool die berekent welke de meest optimale maatregelen zijn om het energiesysteem van een gebouw, straat, wijk of stad te verduurzamen. En dit vanuit financieel en energietechnisch oogpunt. Denk aan woningen isoleren, zonnepanelen installeren, laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen voorzien en warmtenetten aanleggen.


Nieuwe batterijmanagementsystemen

Hoe kunnen we duurzaam opgewekte elektriciteit gebruiken voor productieprocessen?

Duurzame elektriciteit als energiebron voor productieprocessen is de toekomst. Dit gebeurt door het gedeeltelijk opslaan van de opgewekte elektriciteit en gebruik te maken van een batterijmanagementsysteem. VITO ontwikkelde o.a. het batterijmanagementsysteem voor de batterij van de eerste Belgische elektrische auto. De batterij van deze elektrische stadswagen kan in een conventioneel stopcontact geladen worden in amper 3 uur. Na gebruik in de auto kan ze nog 20 jaar dienst doen als thuisbatterij voor elektrische opslag.

 

En zo veel meer

Verder kan je ook ontdekken hoe je hogere landbouwopbrengsten kan realiseren dankzij satelliet- en drone-monitoring van gewassen, hoe een beeldanalyse van je netvlies gebruikt kan worden om het risico in te schatten op het ontwikkelen van chronische ziektes zoals hypertensie, diabetes en zelfs Alzheimer. Of ontdek hoe onderzoekers er in geslaagd zijn om duurzame bouwmaterialen te ontwikkelen uit metaalslakken en CO2 dankzij de Carbstone-technologie.

Wat er nog allemaal te beleven valt in het VITO Sustainability Pavillion lees je hier: https://vito.be/nl/supernova

Bron: VITO
Deel dit artikel:
Onze partners