VIVA Architecture transformeert art-decohotel tot woonproject

In Middelkerke transformeert VIVA Architecture het art-decohotel Atlanta tot woonproject met oog voor duurzaamheid en respect voor het historisch karakter. De gevel en andere waardevolle elementen in het interieur worden behouden. Een dakvolume in massiefhoutbouw wordt toegevoegd om het karakter als hoekpand van het beschermde gebouw opnieuw te benadrukken.

ATLANTA is een reconversie van een hotel met 21 kamers naar 8 residentiële appartementen. Het project is gelegen op de hoek van de Koninginnelaan en Parijsstraat in Middelkerke. Het hoekpand is een beschermd hotel en een typevoorbeeld van de art-decohotelinfrastructuur uit de jaren 1930 van de Middelkerkse architect A. Vereecke. De eigentijdse belettering op de voorgevel is nog steeds beeldbepalend. Door jaren leegstand was het gebouw dringend aan restauratie en renovatie toe. Het behoud van de historische waarde was voor VIVA Architecture leidraad voor de herbestemming tot residentieel project.


Inpandige terrassen

De gevel en andere waardevolle elementen in het interieur worden behouden. Om de woningen een effectieve meerwaarde te bezorgen, maken de ontwerpers inpandige terrassen. Deze keuze zorgt voor een subtiele wijziging van de voorgevel aan de Koninginnelaan, waar bestaande gevelopeningen behouden blijven. De harmonica-ramen kunnen volledig geopend worden en vergroten de leefruimte. In 1990 werd er een veranda tegen de gevel aan de Koninginnelaan aangebouwd. VIVA Architecture opteert voor de afbraak van dit onderdeel. Het stuk terrein dat braak komt, wordt als groene zone aangelegd en levert zowel een terras en als een privacybuffer voor de appartementen op de begane grond.


Dakvolume in massiefhoutbouw

Door de hoge aanpalende gebouwen viel het beschermde hoekgebouw weg in het straatbeeld. VIVA Architecture voegt een dakvolume toe aan het bestaande gebouw om haar karakter als hoekpand terug te benadrukken. De nieuwe uitbreiding poogt niet te integreren in de bestaande architectuur, maar respecteert de vormentaal door de afgeronde hoek van het volume. Het dakvolume zelf wordt uitgevoerd in spiegelend glas en gepolijste inox waardoor de lucht gereflecteerd wordt en de opbouw visueel minder aanwezig is. Om de dakopbouw op een duurzame manier te verwezenlijken wordt geopteerd voor de uitvoering in massiefhoutbouw. Een extra voordeel hiervan is de lichtere structuur die nodig is ten opzichte van een klassieke opbouw.

 

Hergebruik van waardevolle elementen

Vanuit de optiek van duurzaamheid, erfgoed en kwalitatief wonen worden waardevolle elementen van het bestaande interieur strategisch hergebruikt. Enkele originele deuren op de begane grond krijgen een andere plek. De originele elementen en de sfeer van de zakelijke stijl blijven aldus in de verbouwing aanwezig. Op de derde verdieping wordt een oorspronkelijke lichtkoepel bewaard. Door de optopping komt er echter geen daglicht meer door, maar wordt deze door artificieel licht vervangen.

Bron: VIVA Architecture
Deel dit artikel:
Onze partners