VIVA Architecture transformeert historisch stadspaleis in Antwerpen tot groene woonbuurt

Het wooncomplex Regency Gardens zet in op reconversie van bestaande gebouwen en duurzame nieuwbouw. Het project neemt het bestaande monument, een pand dat als stadszicht beschermd is en de historiek van de site als richtlijn voor het ontwerp van een hedendaagse groene binnenstedelijke woonbuurt. Een bescheiden ‘stadspaleis’ met ‘cour et jardin’ met 23 residentiële appartementen en drie BEN-woningen is de opgave. VIVA Architecture tekende dit project in opdracht van P.World, in samenwerking met Atlas, Raco, Patine Architecten en Bureau de Fonseca

Het bouwblok is gelegen aan de Keizerstraat in het historisch centrum van de stad Antwerpen. De site omvat een voormalig hotelcomplex van drie naast elkaar liggende panden, waarvan één monument, Herenhuis ‘Den Joseph naer Egypten’ en een steeg (de Mazengang) die de verbinding maakt met de parallelle Prinsstraat. Het complex gaat terug op twee zestiende-eeuwse kernen die in de late zestiende of vroege zeventiende eeuw verbouwd zijn tot een stadspaleis met binnenkoer, galerij, stallingen en tuin.

Een reeks van strategische keuzes om van het dichte onaantrekkelijk bouwblok een aangename woonplek te maken zijn essentieel. Dit behelst onder meer het herstellen van het monument in zijn originele vorm, het verwijderen van oude niet herbruikbare aanbouwsels, het slopen en vervangen door nieuwbouw en het aansluiten bij de historische panden door een zorgvuldige keuze van materialen. Daarnaast krijgen alle woningen een oriëntatie op de nieuwe binnentuin waardoor het wonen kan ontsnappen aan de drukkere straatomgeving. Het interieur van de woningen kenmerkt zich door de statige ruimten, veel natuurlijk licht en zichten zowel naar de stad als naar de binnentuin.

 

Gevarieerde mix van woningen

De grillige aangereikte context en de ontwerpkeuzes leiden tot een gevarieerde mix van woningen en appartementen met ondergrondse parking voor twaalf wagens verdeeld over twee bouwlagen.

De voormalige parking achter het monument wordt ontpit en maakt plaats voor drie grondgebonden massiefhoutbouw woningen en tuin. De nieuwbouw panden worden gekenmerkt door langwerpige witte bakstenen en wit gestructureerd schrijnwerk. Het geïnventariseerde pand wordt volledig verbouwd met behoud van de gevel. Dit pand krijgt een aantal nieuwe woontypologieën, zoals voor- en achterhuis, kangoeroewoning, …

 

Lichte staalstructuur

Om de vrijgemaakte ruimte te respecteren, wordt de verbinding tussen monument en nieuwbouw gerealiseerd via een lichte staalstructuur. Deze staalstructuur lost het niveauverschil tussen beide panden op en bevat de ruime terrassen voor de appartementen. De transparantie tussen het monument en nieuwbouw wordt gewaarborgd door de structuur te realiseren in wit staal, glas en metaalgaas.

 

Detaillering zorgt voor samenhang

Een aantal nieuwe details benadrukken de samenhang van het gebouwencomplex. Zo worden alle nieuwe materialen wit, aangevuld met ‘groene’ poorten in de voorgevel. Deze poorten geven toegang tot het project via de koer, de ondergrondse garage en de steeg. De groene kleur sluit aan bij de 17de-eeuwse periode en de verfsporen die in het monument zijn aangetroffen.

Bron: VIVA Architecture
Deel dit artikel:
Onze partners