VK Engineering en Luc Derycke ontwerpen nieuw klimaatzwembad in Poperinge

Het klimaatzwembad Poperinge is een ambitieus project dat de nieuwe trekpleister van de regio wil worden. Het nieuwe zwembad, een ontwerp van architect Luc Derycke, wil zijn bezoekers halen binnen een straal van 35 kilometer. Architecturaal toont het ontwerp van architect Derycke krachtige lijnen, die dynamiek aan het stadsbeeld toevoegen. VK staat in voor de volledige engineering.
Het klimaatzwembad Poperinge is een ambitieus project dat de nieuwe trekpleister van de regio wil worden. Het nieuwe zwembad, een ontwerp van architect Luc Derycke, wil zijn bezoekers halen binnen een straal van 35 kilometer. VK staat in voor de volledige engineering.




Het project bestaat uit een sportbad (12,5 x 25 meter), instructiebad met beweegbare bodem (8 x 15 meter), een recreatiezone met onderwater ligbanken, golfslagbad en kreek. Daarnaast zijn een sauna en stoomhut voorzien, naast massagedouches en een belevingsdouche. Een Magic Eye-glijbaan vult de attracties aan, om zo een unieke plek in de regio te vormen.


Krachtige lijnen

Architecturaal toont het ontwerp van architect Luc Derycke krachtige lijnen, die dynamiek aan het stadsbeeld toevoegen. De noordgevel is gesloten, terwijl de opengewerkte zuidgevel zorgt voor een visuele link met de stad. Hinderlijke reflectie van zonlicht op het water wordt beperkt via buitenzonwering.




VK staat in voor de volledige engineering. Structureel bestaat het klimaatzwembad uit een draagstructuur in beton. Het is niet alleen een uitstekend materiaal voor winddichtheid, maar biedt ook een akoestisch voordeel voor de buitenomgeving. Het dak heeft overspanningen van 21 en 24 meter en bestaat uit gelamelleerde houten spanten. Het is afgedekt met houtwolcementplaten, ook voor het akoestisch comfort en bijkomend voor hun chloor- en waterresistentie. Voor gebruiks- en onderhoudsgemak is het complex volledig onderkelderd. Het geheel rust op betonkolommen en ter plaatse gegoten vloerplaten.




Techniek

Technisch is gezorgd voor een energiezuinige aanpak volgens de VIBE-voorschriften en de best beschikbare technieken voor zwembaden. Een isolatiegraad van K13 beperkt energieverliezen, via een combinatie van rotswol en cellenglas. Dit laatste is uitermate dampdicht en zeer krimpbestendig, twee belangrijke eigenschappen in een vochtige omgeving met een redelijk temperatuursverschil ten opzichte van buiten. Verder wordt lage temperatuursverwarming gecombineerd met warmtekrachtkoppeling. Daarnaast wordt de energie van de warme zwembadlucht gerecupereerd voor de voorverwarming van het suppletiewater. Tenslotte zorgt een gebouwenbeheersysteem voor optimale afstemming van alle technische voorzieningen.




Simulaties van de actieve en passieve maatregelen lieten zien dat de schijnbare meerkosten van deze ingrepen op heel korte termijn terugverdiend worden. Ten opzichte van een standaardzwembad zijn de exploitatiekosten met bijna de helft gedaald.
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners