Vlaams Architectuurinstituut wint Ultima Roerend Erfgoed 2019

Het Vlaams Architectuurinstituut mocht op de uitreiking van de Ultimas, de Vlaamse cultuurprijzen, de hoofdprijs in ontvangst nemen in de categorie Roerend Erfgoed, voor de succesvolle integratie van de collectie van het Architectuurarchief Provincie Antwerpen (APA). Volgens de jury kwam de sectororganisatie sterker uit die inkapseling en kan de werking nu verbreden en verdiepen. "Het is knap hoe het VAi de publiekswerking combineert met haar kerntaak als collectiebeherende instelling", klonk het in de motivatie.

De jury had haar keuze stevig onderbouwd: "Het VAi heeft oog voor de maatschappelijke meerwaarde van architectuur in het verleden, het heden en de toekomst. VAi's publiekswerking is opvallend toegankelijk én zichtbaar, waardoor het een breed publiek op de been weet te brengen rond architecturaal erfgoed. Een goed voorbeeld daarvan is het opgemerkte programma rond Léon Stynen in 2018. Het VAi denkt bovendien buiten klassieke erfgoedkaders en verenigt erfgoedactoren met niet-erfgoedactoren. Waardering en bewaring van erfgoed zijn essentiële taken voor elke organisatie die collecties beheert. Dat is onzichtbaar en tijdrovend, maar heeft een grote maatschappelijke waarde."


"Sterke netwerkspeler"

"Collecties vormen de noodzakelijke basis voor elke publiekswerking en de jury waardeert dan ook het gezonde evenwicht dat het VAi realiseert tussen haar beide opdrachten. Daarnaast is het Vlaams Architectuurinstituut een sterke netwerkspeler en onderhoudt het open contacten en samenwerkingen met collega’s binnen de erfgoedsector, maar ook met archiefvormers buiten de sector, met de academische wereld en internationale spelers. De directeur neemt een actieve rol op en levert als lid van diverse raden en commissies een bijdrage aan de ontwikkeling van het hele erfgoedveld. Voorts deelt het VAi, in een onderlegde en empathische dienstverlening, haar uitgebreide kennis en expertise met het diverse werkveld van de architectuur en de vormgeving.'

Ten slotte vermeldde de jury ook de internationale weerklank van de VAi-werking: "De organisatie speelt een actieve rol in netwerken maar wordt ook regelmatig gevraagd voor samenwerkingen. Op die manier levert ze een belangrijke bijdrage aan de erkenning van het Vlaamse culturele erfgoed in het buitenland."


"Erkenning en boost"

Het VAi is uiteraard fier op de Ultima. "Deze prijs geeft naast erkenning een boost om nog meer architectuurarchieven onder onze vleugels te nemen", aldus directeur Sofie De Caigny.

De Ultimas werden uitgereikt op 18 februari in het concertgebouw van Brugge.

Deel dit artikel:
Onze partners