Vlaams Bouwmeester bestempelt Boerentoren als ‘spektakelarchitectuur uit de jaren 80’

De Boerentoren beroert de gemoederen. Het ontwerp van Libeskind kent zowel voor- als tegenstanders. Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs bevindt zich overduidelijk in het tweede kamp, zo staat te lezen in een artikel op Het Laatste Nieuws. “Het is niet omdat je een beroemd architect onder de arm neemt, dat je automatisch vernieuwend bent. Hier is totaal niks vernieuwend aan”, klinkt het.

De eerst reactie van de Vlaams Bouwmeester toen hij het ontwerp zag, was afschuw. “Het is een goede zaak dat erfgoed wordt opengesteld, maar daarom hoef je er niet zoiets verschrikkelijk mee te doen”, aldus Wieërs. “Men vertrekt hier van het uitgangspunt dat architectuur moeten dienen om op te vallen. Dat is verkeerd. Je kan erfgoed perfect een tweede leven geven. Maar dan doe je dat door er op een intelligente manier aan verder te bouwen.”

Wieërs, die voor alle duidelijkheid als Bouwmeester niet betrokken was bij het privé-initiatief, kreeg ook ontwerpen te zien uit de architectuurwedstrijd die volgens hem veel vriendelijk waren voor de Boerentoren. “Voorstellen die zich lieten inspireren op de bestaande art deco-stijl van de Boerentoren, en niet bedoeld waren om te shockeren”, klinkt het.

In het artikel bestempelt Wieërs het ontwerp van Libeskind als spektakelarchitectuur. “Het is niet omdat je een beroemd architect onder de arm neemt, dat je automatisch vernieuwend bent. Hier is totaal niks vernieuwend aan. Het is spektakelarchitectuur uit de jaren 80”, zegt hij. “Wie vandaag met erfgoed bezig is, denkt na over circulariteit, over hergebruik. Over eerbied voor een gebouw.”

 

>> Lees het volledige artikel op HLN.

Bron: HLN
Deel dit artikel:
Onze partners