Vlaswanden: circulair, flexibel en toekomstbestendig

Biobased wand- en plafondsystemen van vlas kunnen in sterke mate bijdragen aan CO2-reductie en het behalen van de alsmaar strenger wordende duurzaamheidsdoelstellingen. Met de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) zijn grote bedrijven immers verplicht om naast hun financiële prestaties ook hun ecologische voetafdruk en duurzaamheidsinspanningen te rapporteren. Meer uitleg door Johan Mellegers, Director Sustainable Product Development bij Faay Vianen.

Bij Faay Vianen vormen biobased materialen zoals vlas de kern van hun producten. “Vlas is een hernieuwbare grondstof die uitstekend groeit op de kleigronden van Nederland, België en Noord-Frankrijk,” vertelt Mellegers. “De plant groeit snel en is volledig benutbaar: van vezels voor textiel tot de reststromen die worden verwerkt in onze circulaire vlasschevenplaten.” Het gebruik van vlas resulteert niet alleen in een lage milieubelasting, maar zorgt ook voor CO2-opslag – een belangrijk voordeel in het licht van de CSRD-eisen.

De vele voordelen van vlaswanden

“Onze producten spelen in op de groeiende vraag naar duurzame en circulaire oplossingen in de bouwsector,” vervolgt Mellegers. “Ongeveer 50% van onze producten wordt toegepast in flexibele gebouwen zoals retail, kantoren en scholen.” Retailers zoals Albert Heijn en IKEA maken al gebruik van Faay’s scheidingswanden, die eenvoudig droog te monteren en te demonteren zijn. Dit maakt hergebruik mogelijk en voorkomt CO2-uitstoot bij renovatie of herinrichting.

Ook in grote woningbouwprojecten bieden de prefab wanden van Faay voordelen. Mellegers: “We werken vaak samen met grote bouwbedrijven die vooroplopen in duurzaamheid en sinds kort ook moeten voldoen aan de CSRD. Prefabricage bespaart hen niet alleen tijd en arbeidsuren op de bouwplaats, maar vermindert ook de CO2-uitstoot van de werf.”

Duurzaam van productie tot terugname en hergebruik

Bij Faay staat duurzaamheid centraal in zowel het productieproces als de producten zelf. “We produceren milieubewust,” benadrukt Mellegers. “Zo wordt afval gescheiden ingezameld en maken we in onze kantoren gebruik van hernieuwbare energie.” Daarnaast biedt Faay een optioneel terugnamecontract: gebruikte wanden worden gerecycleerd of hergebruikt. “Dit is een integraal onderdeel van onze visie op circulair bouwen,’ zo zegt Mellegers.

De duurzame aanpak van Faay blijft niet onopgemerkt. De producten zijn opgenomen in de Nederlandse Nationale Milieu Database en gecertificeerd volgens ISO 14001 (milieumanagement) en ISO 9001 (kwaliteitsmanagement). “Deze certificeringen onderstrepen onze inzet voor milieuvriendelijke en kwalitatieve bouwproducten,” aldus Mellegers.

Sterk groeiende vraag door CSRD

De invoering van de CSRD heeft geleid tot een toegenomen interesse in duurzame bouwmaterialen, zowel in Nederland en België als in andere Europese landen. Mellegers: “Onze wanden van vlas sluiten perfect aan bij deze evolutie. We zien dan ook een enorme groei in de vraag naar onze producten. Ze bieden bedrijven de mogelijkheid om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, terwijl ze tegelijk voldoen aan de nieuwe rapportage-eisen.”

Met een combinatie van biobased materialen, circulaire oplossingen en een duurzame productie blijft Faay ook in de toekomst inspelen op de uitdagingen en kansen binnen de bouwsector. Mellegers besluit: “Door continu te innoveren en samen te werken met vooruitstrevende partners, willen we een blijvende impact maken op duurzaam bouwen en mee de transitie leiden naar een circulaire economie.”

Deel dit artikel:
Onze partners