Het nieuwe Brusselse hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis, op de site Warandeberg, vormt een keerpunt: naast zijn functionele en institutionele dimensie is het een waar manifest van het sociale engagement en de waarden van de bank. ASSA ABLOY werkte mee aan het project.
Het nieuwe hoofdkantoor is gebouwd op de plaats van een gebouw dat na amper 50 jaar werd afgebroken en is in alle opzichten duurzaam: door zijn energie-efficiëntie als passiefgebouw, door de duurzaamheid van het architecturale concept en de gebruikte materialen, met het oog op een levensduur van minstens 100 jaar, en door een milieuprofiel dat een ereplaats inruimt voor groene ruimten, van de daken tot de patio's die uitkomen op de stad en toegankelijk zijn voor het publiek.
Uitzonderlijk in zowel vorm als inhoud, met zijn organisch vloeiende gevels en zijn exoskelet van 300 kolommen, elk verschillend van elkaar, overtuigde het project de jury van de MIPIM Awards. Op de editie 2022 van de beroemde internationale vastgoedbeurs in Cannes won het gebouw in de categorie "Best Office and Business Development" - in een finale waarin het het opnam tegen drie even prestigieuze projecten.
Deuren op het kruispunt van esthetische en technische eisen
Ontworpen door het Oostenrijkse bureau baumschlager eberle architekten met de hulp van twee Belgische architectengiganten - Jasper-Eyers Architects en Styfhals Architecten - is het gebouw in alle opzichten uniek, en de deuren vormen daarop geen uitzondering. Wim Waterschoot, wiens bedrijf het binnenschrijnwerk, inclusief de deuren, heeft uitgevoerd, legt uit: "... we hebben precies 1608 binnendeuren gemaakt, de meeste op maat. Sommige waren totaal anders dan anders, zoals dubbele deuren en dubbele vleugels op pivots. Sommige deuren moesten ook zoveel mogelijk opgaan in de houten afwerking van de wandbekleding. Bij verschillende gelegenheden hebben we de architecten prototypes voorgelegd en vervolgens de eigenlijke deuren vervaardigd op basis van een gevalideerd ontwerp.
Jenny Scherrer, senior partnerarchitect bij Jasper-Eyers Architects, werkte de details van het gebouw uit, inclusief een uitgebreide definitie van alle deuren. Zij bevestigt: "Voor de deuren op de overgang van de kernen van het gebouw was het doel zowel een uitstekende bescherming bij brand als een maximale discretie in normale omstandigheden te garanderen. Dit bracht ons ertoe specifieke werkzaamheden uit te voeren voor de keuze van de materialen en het deurbeslag. We wilden dat het deurbeslag zo goed als onzichtbaar zou zijn.
Wim Waterschoot vervolgt: "In dit geval leidde dit ertoe dat we ASSA ABLOY 351 gemotoriseerde sloten in de bovenste rails van de betrokken deuren monteerden - een zeer specifieke oplossing die zowel elegant als efficiënt is.
"Bij een project als dit maakte het vermogen van ASSA ABLOY om een complete oplossing te bieden op het gebied van inbraakbeveiliging, ontruiming van het gebouw en toegangscontrole ons bedrijf tot een ideale partner voor de uitrusting van alle binnendeuren. De meeste fabrikanten zouden niet in staat zijn geweest om alle esthetische en technische scenario's van een dergelijk complex project te dekken," zegt Alexandra Quix, Specification & building projects director bij ASSA ABLOY. "Om nog maar te zwijgen van het feit dat wij de enigen op de markt zijn die in BIM kunnen werken aan alle deurschema's - een sterk argument voor een project van deze omvang dat volledig in BIM wordt beheerd.
Intensieve samenwerking, perfect uitgevoerde oplossingen
"Om de verwachtingen van de betrokken partijen met elkaar in overeenstemming te brengen, was het nodig om gedurende meerdere maanden voorwerk te verrichten", zegt Eric Delgoffe, senior partnerarchitect bij Jasper-Eyers Architects. "Het ging erom de veiligheidsvoorschriften van de bank, onze eigen esthetische verwachtingen en de concrete aspecten die onder de verantwoordelijkheid vielen van de hoofdaannemer, Eiffage Belgium, en zijn onderaannemers te integreren. De flexibiliteit van ASSA ABLOY in dit opzicht bleek van onschatbare waarde, aangezien sommige oplossingen tijdens deze fase onvermijdelijk evolueerden. We werken al lange tijd samen met ASSA ABLOY en namen ruim van tevoren contact met hen op. Dit vereenvoudigde de follow-up met Eiffage.
Thierry Titeux is veiligheidsexpert bij Technical Equipment, de technische expertise-eenheid van BNP Paribas Fortis. Hij legt uit: "Bij een standaardproject van het type filiaal werken we voor het ontwerp en de uitvoering rechtstreeks samen met onze gebruikelijke bedrijven. Maar in dit geval werd de beveiliging geïntegreerd in de dienst van Eiffage en uitbesteed aan dienstverleners die we niet kenden. Gezien de complexiteit van het project - met meer dan twintig verschillende soorten deuren - hadden we bovendien op bepaalde vragen zelf geen antwoord.
Om de kans op succes zo groot mogelijk te maken, stelden Thierry Titeux en het projectteam een bijzonder nauwkeurige opdracht op voor Eiffage. Tegelijkertijd hielden ze contact met de hoofdaannemer, een noodzaak voor Thierry Titeux: "Als we het bij een eenvoudige beschrijving houden, is de kans klein dat we het verwachte resultaat bereiken. Hij voegt eraan toe: "Tussen inbraakbeveiliging en persoonlijke veiligheid bevinden veiligheidsdeuren zich in een bedrijf als het onze op het kruispunt van twee terreinen die moeilijk te beheren zijn, omdat ze uiterst complex en nauwkeurig zijn! Daarom was een nauwgezette controle noodzakelijk.
Tegelijkertijd was betrouwbaarheid op alle niveaus een prioriteit - een zeer uitdrukkelijke eis van de bank. "Aanvankelijk leidde dit ertoe dat we de hoofdaannemer in de richting van duidelijk geïdentificeerde leveranciers met een solide aanwezigheid op de markt stuurden", legt Thierry Titeux uit. "Het inschakelen van een 'Chinese witgoedleverancier' was geen optie. In deze context had ASSA ABLOY een groot voordeel: het bedrijf heeft een langdurige relatie met de verschillende spelers in het project. Zoals Alexandra Quix opmerkt: "BNP Paribas Fortis had al eerder een beroep gedaan op ASSA ABLOY op het gebied van toegangscontrole, met name voor bankkantoren. Tegelijkertijd werken we bijna voortdurend samen met Jasper-Eyers Architecten. Zij zijn zeer servicegericht en wij zijn betrokken bij het merendeel van hun projecten.
Deze convergentie komt ook tot uiting in de uitvoering, zoals Wim Waterschoot zegt: "We werken al 30 jaar samen met ASSA ABLOY aan grote projecten - van het Europees Parlement tot verschillende ministeries. ASSA ABLOY levert in feite 95% van ons deurbeslag en we kennen hun producten bijna van binnen en van buiten. Voor veel voorkomende toepassingen en om te anticiperen op bepaalde eisen, hebben wij in onze werkplaatsen zelfs diverse standaardonderdelen uit het assortiment op voorraad. Eenvoudig gezegd: we kennen de producten, we weten wie we moeten contacteren en we hebben contacten waarop we kunnen vertrouwen. Dit werd nogmaals bevestigd op de Warandeberg site, toen we onze monteurs moesten opleiden om het Aperio®-systeem, dat nieuw voor ons was, te installeren. ASSA ABLOY zorgde ervoor dat alles vlot verliep.
Voor Thierry Titeux is een langdurige relatie met ASSA ABLOY ook een voordeel: "Ik houd contact met Alexandra Quix, die ons gedurende het hele project heeft begeleid en geadviseerd. Het is ook belangrijk voor ons onderhoudsteam om langdurige contacten en een reparatiewerkplaats in België te hebben. Het is gewoon gemakkelijker, sneller en efficiënter.
Flexibiliteit om de kosten-prestatieverhouding te optimaliseren
Afhankelijk van het verkeer, het soort gebouwen en de behoefte aan persoonlijke veiligheid in geval van brand, worden veiligheidsbinnendeuren gelijkelijk verdeeld tussen bekabelde en draadloze deuren.
De bekabelde deuren communiceren permanent en kunnen, indien nodig, de sloten op afstand bedienen. Afhankelijk van hun positie binnen het gebouw, waar 4100 werkplekken zijn ondergebracht, zijn de bekabelde deuren uitgerust met sloten die verschillende veiligheidsniveaus bieden en met fail secure / fail safe voorzieningen. Deze laatste garanderen de veiligheid van personen door hen in staat te stellen onder alle omstandigheden te ontsnappen.
Voor deuren die niet bedraad zijn, heeft ASSA ABLOY een origineel alternatief bedacht met het Aperio®-systeem. Het behoudt verschillende essentiële toegangscontrolefuncties in offline modus, tegen een fractie van de kosten van een bedraad systeem. Alexandra Quix: "Bij een bekabelde deur kosten de benodigde hardware en elektronische componenten ongeveer 3000 euro. Daarentegen kost een Aperio® deurbeslag in de voorprogrammeerbare offline versie ongeveer 450 euro. En dankzij het open protocol is het eenvoudig te integreren met toegangscontrolesoftware voor een optimale interoperabiliteit.y
Thierry Titeux was enthousiast over het product: "We waren gewend om Aperio® in online modus te gebruiken. Maar hier hebben we voor het eerst Aperio® beslagen in offline configuratie gebruikt: in deze variant is het de badge van de gebruiker die zorgt voor de communicatie met de rest van het systeem.
Thierry Titeux vervolgt: "Ik waardeer ook de schaalbaarheid van het systeem: indien nodig is het eenvoudig om een antenne toe te voegen bij de betreffende deur, zodat het beslag kan communiceren met het centrale systeem. Om een stand-alone Aperio® kruk om te zetten in een real-time verbonden kruk is het vereiste werk minimaal.
Wim Waterschoot benadrukt het implementatiegemak van het Aperio®-systeem: "Dit project omvatte een groot aantal zeer gecompliceerde deuren, niet in de laatste plaats vanwege de interface tussen elektriciens en timmerlieden in het geval van bedrade deuren. Daarbij kwamen nog de vaak tijdrovende en complexe aanpassingen, met name aan sommige vluchtluiken.
"We hebben ongeveer 300 Aperio® beslagen geïnstalleerd in het hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis, een primeur voor ons. Het integratiegemak van het product viel des te meer op. De enige voorzorgsmaatregel is de installatie van de Aperio®-krukken in de allerlaatste fase van de bouw, net voor de voorprogrammering. Dit voorkomt schade aan het systeem door verkeerde behandeling.
Jenny Scherrer besluit: "We hebben vijf jaar aan dit project gewerkt, waarbij alles anders was en elk detail van de uitvoering specifieke studie vereiste. De betrokkenheid van de deelnemers en hun interactie met elkaar was doorslaggevend voor het bereiken van het gewenste resultaat. Een concept kan niet duurzaam zijn als het niet schaalbaar en flexibel is. In het geval van de binnendeuren bleek de oefening succesvol: dankzij de gezamenlijke inspanningen van ons team van architecten, ASSA ABLOY en de timmerlieden en installateurs van Waterschoot konden we voldoen aan de verwachtingen van de bank met behoud van de vereiste flexibiliteit. Zo kunnen we adequaat reageren op nieuwe eisen als die zich voordoen.