Voormalig Brugs stadspaleis ondergaat langverbeide renovatie

Na jarenlange leegstand en verloedering wordt het voormalige stadspaleis 'd'Hanins de Moerkerke' in Brugge eindelijk gerenoveerd. Het ontwerp is van de hand van architecten LMS Vermeersch, dat ook een nieuwbouwvolume voorziet. Berg Invest ontwikkelt het project, dat dertien appartementen en vier woningen zal huisvesten.

De rijke geschiedenis van het unieke monument gelegen tussen de Coupure en de Witteleertouwersstraat gaat terug tot 1775, toen het op vraag van edelman Pierre-Jacques d'Hanins de Moerkerke en zijn echtgenote Claire Diericx werd gebouwd. In het verleden waren er al vaker plannen voor de Brugse stadskanker, maar het was wachten op Berg Invest, dat voor de dag kwam met een realistisch plan dat beantwoordt aan de wensen en eisen van de buurt. Architecten LMS Vermeersch tekende voor het ontwerp. 


Ook nieuwbouwvolume

Het majestueuze monument zal negen appartementen huisvesten en wordt gecombineerd met een nieuw gebouw dat zal bestaan uit vier appartementen en evenveel woningen. Het stadspaleis, dat bestaat uit een haakse hoofdvleugel en twee zijvleugels en sinds 1982 beschermd is, zal deels gerenoveerd en deels gerestaureerd worden. Het gebouw moet zijn grandeur van weleer terugkrijgen, zo worden de imposante gevel, de bijzondere plankenvloeren en de schitterende lambriseringen hersteld. Het nieuwe bouwvolume moet een hedendaags en complementair tegengewicht bieden aan de imposante hoofdvleugel van het monument. 


Gemeenschappelijke binnentuin

Tussen het monument en de nieuwbouw wordt een gemeenschappelijke binnentuin gerealiseerd. De afstand tussen beide gebouwen zal het monument ademruimte bieden en de zichtbaarheid vanuit het openbaar domein verhogen. Er wordt eveneens een ondergrondse parking met fietsenstalling voorzien die toegankelijk zal zijn vanuit de Witteleertouwersstraat.

De nieuwbouw zal iets eerder betrekkensklaar zijn dan de appartementen in het vroegere stadspaleis, vermoedelijk in 2023. Dewaele Vastgoed Brugge verzorgt de verkoop. Die gaat officeel van start op vrijdag 21 juni op de site zelf. Potentiële kopers zijn welkom tussen 16 en 19 uur, een dag later tussen 14 en 17 uur.

 

 

Bron: Dewaele Vastgoed Brugge
Deel dit artikel:
Onze partners