In Mechelen Noord, tussen het Keerdok en de Afleidingsdijle, zijn de afbraakwerken begonnen aan de voormalige betoncentrale van Inter-Beton. Op de industriële site, pal tussen stad en natuur, verrijst weldra “D’Île Malines”, een luxueus woonproject met 50 appartementen, ontworpen door Studio Jan Vermeulen en AP/ART Architecten. De bouwwerken starten nog voor het bouwverlof in juli 2023. Als alles verloopt volgens plan, zullen de eerste bewoners van “D’Île Malines” hun intrek kunnen nemen in het najaar van 2025.
Waar gedurende 50 jaar de betoncentrale van Inter-Beton actief was, rijzen binnenkort 50 luxeappartementen uit de grond, verdeeld over twee gebouwen met 15 en 35 wooneenheden. Het ontwerpteam van AP/ART Architecten en Studio Jan Vermeulen wil met het gebouw niet alleen een landmark neerzetten op een mooie locatie, maar ze willen hiermee eveneens tegemoet komen aan de hoge woonnoden.
"We kiezen met D’Île Malines voor twee robuuste gebouwen met een hedendaagse architectuur. Ze zien eruit als pakhuizen waar je kan wonen in het groen en aan het water. Het ontwerp past bovendien volledig in het industriële karakter van de Keerdok-site en Den Ouwen Dok."
Duurzaamheid voorop
De ontwikkelaars zetten maximaal in op duurzaamheid voor deze luxeappartementen, die volledig onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Alle ruimtes worden verwarmd via geothermie door middel van een grondwater-warmtepomp. Er wordt ook vloerkoeling standaard mee aangeboden. Daarnaast wordt extra energie opgewekt door riothermie, een techniek die warmte haalt uit het rioleringswater. Om dit laatste mogelijk te maken wordt de site aangesloten op een collector van Aquafin op initiatief van de stad Mechelen. Verder voorzien de ontwikkelaars zonnepanelen op alle hoofddaken en worden daarnaast ook groendaken voorzien.
Publiek park van 10.000m2
Naast de 50 appartementen komen er ook 40 ondergrondse parkeerplaatsen met nutsvoorzieningen voor laadpalen en een fietsenstalling voor 150 fietsen en 8 bakfietsen. Bovenop de ondergrondse parkeergarage wordt een parkzone - een creatie van landschapsarchitect OKRA uit Utrecht, aangesteld door de stad - ingericht. Die groene long wordt bovendien toegankelijk voor de hele buurt. In het kleinste gebouw bevindt zich een commerciële ruimte van 305 vierkante meter die nog een definitieve invulling moet krijgen.
"Met de afbraak van de voormalige Inter-Betonsite wordt het startschot gegeven voor de realisatie van het eerste woonproject en een publiek park binnen het stadsontwikkelingsproject Keerdok. Het project draagt ongeveer 7.500 m² over naar de stad. Samen met delen van De Vlaamse Waterweg en delen die al in onze eigendom zijn, zal het publiek park ongeveer 10.000m² groot worden.""
Keerdok zelf is een driehoekig gebied, ontstaan als gevolg van de vertakking en omleiding van de Dijle. In het ontwerp van OKRA voor het Keerdokpark zal het gebied rond het toekomstige buurtcafé naar de oude betoncentrale blijven verwijzen. Hier volgen diverse soorten vaste en groenblijvende beplanting en bloeiende grassen de structuur van de voormalige zandbergingen. Ook zijn speel- en sportplekken opgenomen in deze structuur. De rest van het park wordt natuurlijker, met plekken voor waterberging, verschillende leefgebieden voor kleine dieren en uiteraard veel groen. Dit resulteert in een uitnodigende, weelderig groene en veerkrachtige openbare ruimte voor de stad.