Voormalige Ford-site in Genk krijgt indrukwekkend poortgebouw van 11 verdiepingen hoog (BINST ARCHITECTS)

De stad Genk heeft een definitieve bestemming gevonden voor het laatste deel van de voormalige Ford-site: een moderne logistieke campus. Het project, een samenwerking tussen Group Machiels en transportbedrijf H.Essers, bevat een herkenbaar poortgebouw van 11 verdiepingen, dat een nieuw gezicht zal geven aan de regio Genk-Zuid. Het ontwerp van de nieuwe Genkse landmark is van de hand van het Antwerpse bureau BINST ARCHITECTS.

De Logistieke Campus Limburg (LCL) is onderdeel van Logistics Valley Flanders, de grootschalige herontwikkeling van de voormalige Ford-site van maar liefst 134 hectare. De site is verdeeld in drie zones: A, B en C. Terwijl zones B en C al volop in ontwikkeling zijn met Genk Green Logistics, Port of Limburg en H.Essers Dry Port, wordt zone A de centrale ontmoetingsplaats voor de logistieke sector. In 2022 kochten POM Limburg (80%) en de stad Genk (20%) samen 4,5 hectare van deze centrale zone.

Logistieke troeven

De volledige 4,5 hectare is bestemd voor de ontwikkeling van maak- en logistiek ondersteunende activiteiten en de bouw van een poortgebouw. Tom Vandeput, gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg: “Met de Logistieke Campus Limburg willen we een ontmoetingsplaats creëren waar innovatie, samenwerking en digitalisering hand in hand gaan. Deze campus versterkt de logistieke troeven van Limburg dankzij de ligging nabij het Albertkanaal, het spoor en de snelwegen E313 en E314. Het wordt een cruciaal knooppunt voor de regio.”

Burgemeester van Genk Wim Dries vult hierbij aan: “Als burgemeester ben ik ontzettend trots op de vooruitgang die we op deze site geboekt hebben. Het iconische poortgebouw wordt de eyecatcher van de laatste nieuwe ontwikkelingen. Het feit dat we dit met lokale partners doen, geeft vertrouwen voor de toekomst. Samen versterken we de economie in de regio en kunnen we veel nieuwe jobs creëren.”

Herkenningspunt

Het hoge poortgebouw van de Logistieke Campus Limburg voornamelijk opgebouwd uit hout en beton en omvat duurzame elementen zoals zonne- en windenergie en waterbesparing. Tegelijk biedt het ruimte voor diverse functies. Tom Vandeput: “We denken aan kantoren voor administratieve dienstverlening aan de logistieke en industriële sector, opleidingsfaciliteiten, lokale satellieten van havens, maar ook een supermarkt of horecazaak zijn mogelijk.” POM Limburg zal vanuit de Logistieke Campus het ecosysteem rondom logistiek en warehousing versterken en daarmee bijdragen aan de innovatie en groei van de logistieke sector in Limburg.

Bron: POM Limburg & BINST ARCHITECTS
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners