Voormalige stadsboerderij in Nieuwpoort krijgt tweede leven met woonproject Hof ten Yser (A1AR architects & more)

Hoeve Van Landtschoote, een voormalige stadsboerderij in Nieuwpoort en ooit schuilplaats van twee Helden van de IJzer, krijgt een nieuwe bestemming. Projectontwikkelaar ION uit Waregem realiseert op deze site die vandaag amper gebruikt wordt ‘Hof ten Yser’, naar een ontwerp van A1AR architects & more. Dit nieuwbouwproject omvat 42 luxueuze appartementen en een handelspand, verdeeld over twee gebouwen rond een groene binnentuin. De bouw van ‘Hof ten Yser’ start in september. Als alles volgens plan verloopt, nemen de eerste bewoners in 2023 hun intrek in hun nieuwe woning.

‘Hof ten Yser’ verrijst op de percelen tussen de Ieperstraat, de Koningin Elisabethlaan en de Kaai in Nieuwpoort, vlakbij het historische sluizencomplex Ganzepoot en de jachthaven, met 2.000 boten de grootste plezierjachthaven van Noord-Europa. Het project omvat 42 luxe-appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers. Alle appartementen beschikken over een ruim leefterras. De vloeroppervlakte varieert van 70 tot 150 vierkante meter. De appartementen baden dankzij een uitgekiend ontwerp in een zee van licht en kijken uit op de groene binnentuin. De bewoners kunnen hun auto stallen in de ondergrondse parking met plaats voor 48 wagens. In de plannen is er op het gelijkvloers aan de Koning Elisabethlaan ook plaats voor een handelsruimte. 
 

Geen typische kustarchitectuur

Het project komt van de tekentafel van architectenbureau A1AR architects & more. De architecten kiezen bewust niet voor de typische kustarchitectuur. Ze schuiven een ontwerp naar voor dat dankzij de baksteenarchitectuur - maar dan in een modern jasje - perfect past in het straatbeeld van Nieuwpoort. Het concept van de architectuur werd afgestemd op het ritme van het beschermde stadsgezicht. Door verschillende hoogtes en dakvormen te ontwerpen past het project perfect in zijn omgeving, zonder daarom historische gevels te kopiëren. De architectuur wil met de kennis uit het verleden een antwoord bieden op de toekomst. De verschillende tinten van de bakstenen die gebruikt worden voor het gevelontwerp zorgen voor nuance zoals verder in het straatbeeld. Er wordt een eenheid gecreëerd door een subtiele diversiteit.

Dé grote troef van ‘Hof ten Yser’ wordt de prachtige binnentuin. ION doet hiervoor een beroep op de expertise van de tuin- en landschapsarchitecten van Exterior. Het zacht glooiende grasveld en de karaktervolle meerstammige bomen geven de binnentuin de allures van een eindeloos landschap met een romantische toets. In de binnentuin komt er ook een fietsenstalling en een pergola die met zijn typerende dakvorm verwijst naar de architectuur van de oude stadsboerderij en voor een aangename belommering zal zorgen tijdens de warme zomermaanden.

 

Schuilplaats van helden van de IJzer

‘Hof ten Yser’ verrijst dus straks op de plaats waar vandaag ‘Hoeve Van Landtschoote’ staat. De boerderij is al lang niet meer actief, want de Stad Nieuwpoort besliste ooit dat boerderijen buiten het stadscentrum moeten liggen. De hoeve, gebouwd tussen 1860 en 1880, kent een rijke geschiedenis. Zo was ze  tijdens de Eerste Wereldoorlog een tijdlang de schuilplaats van geniekapiteins Robert Thys en Fernand Umé. Samen met hun zogeheten Compagnie van de Sapeurs-Pontonniers speelden zij een belangrijke rol in de onderwaterzetting van de IJzervlakte.

“Wanneer de werken in september starten, komt de exacte ondergrondse schuilplaats van Thys en Umé overigens bloot te liggen. Of er nog iets specifiek te zien zal zijn, zullen we dan pas ontdekken. We zullen alleszins met de nodige zorg te werk gaan. Een interessant weetje is nog dat aan een van de gevels van de stadsboerderij vandaag ook een gedenkplaat hangt die herinnert aan deze bijzondere schuilplaats en het werk van de Compagnie. Bij de afbraak wordt de plaat weggehaald en gaat ze een tijdlang in bewaring bij de Stad. Na de oplevering krijgt de gedenkplaat dan een ereplaats in ‘Hof ten Yser’", aldus Davy Demuynck, CEO & co-founder van ION

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de hoeve opgeëist, maar ditmaal door Duitse troepen. Zij brachten er in enkele stallingen hun paarden onder. Toen de Geallieerden in oktober 1944 Ieper kwamen bevrijden, vluchtten de Duitse soldaten en lieten ze alles in de hoeve achter. De familie Van Landtschoote hield de paarden en bereed ze nadien nog elke zondagochtend op het strand. Eén van de zadels uit die periode van de Tweede Wereldoorlog is deze zomer te bezichtigen in de populaire zomerbar ‘Le Jardin’, de tijdelijke invulling van de hoeve, vooraleer met de afbraak wordt gestart.

Bron: Bereal
Deel dit artikel:
Onze partners