Voormalige textielweverij wordt designstore (Objekt Architecten)

In de industriële stad Aalst staat een voormalige 18e-eeuwse weverij en Tupperware-fabriek. Dit pand werd omgedoopt tot ‘Ark38’, een designstore voor high-end meubels en decoratie. In 2018 startten oprichters Hans en Stijn Sterck van Sterck NV met de restauratie. Samen met Objekt architecten bundelden ze hun krachten om het historische gebouw nieuw leven in te blazen zonder het industriële karakter te verliezen. Het resultaat? Een harmonische esthetiek.

Bij de renovatie van het historische pand stond het industrieel karakter centraal. Dit mocht door de verbouwing niet verloren gaan. Het gebouw Ark38 onderscheidt zich door de typische baksteenarchitectuur met drie symmetrische beuken. De voorgevel heeft genuanceerde bakstenen ornamenten. Hoewel de loods niet op een lijst van beschermde gebouwen staat, krijgt hij wel de stempel van architecturaal erfgoed. Dankzij een speciaal reinigingsproces werd de voorgevel van het gebouw weer in volle glorie hersteld tot een meerwaarde voor de site en de stad.

De oorspronkelijke voorgevel bestond uit grote rechthoekige vlakken in reliëfmetselwerk. Op de ritmiek van deze vlakken voorzag de architect openingen. Deze zijn versterkt met een betonnen frame dat aan de bovenkant werd afgerond. De betonnen look geeft een mooi contrast met de oude bakstenen, maar zorgt ook voor een dragende structuur. De aannemer plaatste ook een nieuw buitenschrijnwerk achter de gevel en grote raamopeningen, die dienstdoen als etalages, om voldoende daglicht te creëren.

 

architecturale bewegingen

De grootte van het gebouw kiest voor architecturale bewegingen om de drie beuken op schaal te brengen. Hierdoor moest de verhouding tussen het gebouw en de opstelling van de meubels nauwkeurig bepaald worden. Bij het ontwerp van het interieur koos de architect om te werken met ruwe materialen. De keuze viel op beton, metaal en hout. Deze materialen vullen de open ruimte en verdelen het gebouw onder verschillende ruimtes.

Doorheen de linker- en de middenbeuk van het gebouw plaatste de aannemer een betonnen schijf die rust op drie architecturale ondersteuningen. Daarnaast dienen deze steunpunten ook als rug bij de presentatie van het meubilair. Dankzij de schijf vormt zich een plafond en geborgen gevoel in de onderliggende toonzaal. Daarnaast zorgt dit ook voor extra vloeroppervlakte op de verdieping. Via twee genereuze betonnen trappen, een steek- en spiltrap, is de nieuwe verdieping toegankelijk. Het geheel wordt verbonden met het achterliggende volume via een loopbrug.

 

visueel versterkte functies

Dwars over de linker- en de middenbeuk plaatste de aannemer een metalen volume waar plaats is voor bureaus, bergruimtes, toiletten, technische lokalen en een keuken. Dit geheel kreeg een bekleding met strekmetaal waardoor de verschillende functies visueel versterkt zijn. In het verlengde van het metalen blok bevindt zich een grote patio, voorzien binnen de oorspronkelijke afmetingen van de voormalige loods. Deze buitenruimte voorziet licht voor de flexibele werkplekken in de naastliggende vide. Daarnaast kunnen hier klimplanten groeien om een groene oase te creëren. Zo kan Sterck NV buitenmeubilair binnen voorstellen in een buitenomgeving.

In de rechterbeuk van Ark38 ontwierp de architect een bijkomende verdieping waarbij het gebruik van hout primeert. Deze verdieping staat los van de voor- en achtergevel. Hierdoor ervaart de bezoeker de ruimtelijkheid van dit complex. Via een centraal geplaatste trap bereikt de bezoeker het verdieping met houten parketvloer in twee niveaus. Deze interieurkeuzes versterken het industriële en historische karakter van het pand. Toch ontstaat er een interne spanning door de functie van het gebouw, een showroom voor meubilair.

Deel dit artikel:
Onze partners