Voormalige weverij in Deerlijk herleeft in woonproject Francar (bow architecten)

De textielfabriek Francar in Deerlijk krijgt na jaren leegstand eindelijk een nieuwe toekomst. Projectontwikkelaar ION uit Waregem is onlangs gestart met de bouw van ‘Francar’, een nieuwe woonbuurt met 31 appartementen en 17 gezinswoningen. Voor het ontwerp sloeg ION de handen in elkaar met bow architecten, dat op de site een kwalitatief woonproject wil realiseren dat zich niet wenst te gedragen als een eiland, maar de armen spreidt naar de omgeving.

Op de site van de voormalige weverij Francar in de Sint-Rochusweg, pal in het centrum van Deerlijk, gonst het na jaren van desolate stilte opnieuw van de bedrijvigheid. De oude fabrieksgebouwen zijn onlangs gesloopt en ION is gestart met de bouw van ‘Francar’. Met deze nieuwe woonbuurt wil ION inspelen op de nood aan betaalbare en moderne woningen in Deerlijk.

Concreet realiseert ION op de 5.560 vierkante meter grote site 31 appartementen met 1 of 2 slaapkamers en 17 gezinswoningen rond een groene binnentuin van ongeveer 3.000 vierkante meter. Het project omvat ook een ondergrondse parking met plaats voor 56 auto’s. Alle woonunits hebben ook een ondergrondse berging. Fietsen kan je zowel boven- als ondergronds stallen. 

 

Industriële pakhuisstijl

“De plannen voor ‘Francar’ komen van de tekentafel van bow architecten, een architectenbureau uit Roeselare dat gespecialiseerd is in de herbestemming van sites met een rijk verleden. De ontwerpers namen de monumentale rode beuk op het terrein als vertrekpunt voor de opmaak van het masterplan, dat maximaal inzet op het behoud van de open ruimte. Ze baseerden zich voor hun ontwerp op de industriële pakhuisstijl met zaagtanddaken zoals je die vroeger wel vaker zag in Zuid-West-Vlaanderen. Het hele complex wordt ook opgetrokken in de typische industriële baksteenarchitectuur van weleer", aldus Michaël Vandaele, project developer ION.


Publiek doorwaadbaar

De open ruimte rondom de monumentale rode beuk krijgt een subtiel doorwaadbaar karakter. ‘Francar’ wordt zo geen eiland in het dorp, maar zal zich integendeel openstellen voor alle inwoners van Deerlijk. Het binnengebied wordt publiek toegankelijk, zodat iedereen kan genieten van de groene oase centraal op de site. Er komt een fiets- en wandelpad in uitgewassen beton dat dwars door de nieuwe woonbuurt loopt.

Rond de open ruimte worden een aantal vrijstaande meergezinsvolumes voorzien met verschillend aantal slaapkamers en elk een eigen private buitenruimte. De straatgevels van het perceel worden afgewerkt met stadswoningen met tuintjes en centraal op het veld staan ruimere woningen onder de typisch industriële sheddaken als knipoog naar het verleden. Allen geven ze uit op een geborgen, groen ingerichte ontmoetings- en ravotruimte.

Het project ambieert om op een laagdrempelige manier een mengvorm van woningen en appartementen te organiseren met aandacht voor de private en de gedeelde binnen- en buitenruimtes.

Bron: Bereal
Deel dit artikel:
Onze partners