Vooruitblik I Am Architect 2015: 3D-laserscanning (3Esolutions)

Ook dit jaar is I Am Architect het podium voor aansprekende praktijkcases die dieper ingaan op hedendaagse architecturale uitdagingen. In aanloop naar het evenement laten wij alvast enkele sprekers van de avond aan het woord. Op Architectura.be vertellen zij summier waarover hun lezing zal gaan. Marc Heylen van 3Esolutions vertelt ons wat de voordelen zijn van 3D-laserscanning

3D-laserscanning ondersteunt constructie, renovatie en restauratie, alsook het beheer van gebouwen. De architect en de gebouwbeheerder kunnen deze techniek inzetten om de bestaande toestand te documenteren en te analyseren.

Een 3D-laserscan levert een duidelijk beeld van een fysieke ruimte, binnen of buiten. De laser scant met een snelheid tot 4.000 punten per seconde en maakt 360° foto’s. Met deze informatie wordt een zeer gedetailleerd driedimensionaal model gegenereerd. Technici kunnen door analyse van de puntenwolk afwijkingen vaststellen. Hierdoor kunnen voorspellingen gedaan worden die uitmonden in preventief of curatief onderhoud.

De combinatie van een digitale camera en een 3D-laserscanner is een revolutie in bouw- en restauratieprocessen. De 3D-scanner is een instrument dat tijd en kosten bespaart om de bestaande toestand te documenteren, zelfs bij de meest moeilijke toegangen en plekken. Indien gewenst kan zelfs alle scandata gedeeld worden met collega’s of andere partijen via een webshare applicatie met login en wachtwoord, zonder dure software

 

Hoe werkt laserscanning?

De laserscanner meet alles binnen zijn bereik in 3 dimensies. Punten die de laserstraal terugkaatst, worden omgezet in pixels. Ze leveren een puntenwolk op van tientallen miljoenen punten, welke elk een x-, y-, z- en reflectiewaarde hebben. Door het combineren van verschillende standplaatsen krijgen we een totaalbeeld. De maximale scan afstand kan ingesteld worden tot 120 meter en dit met een nauwkeurigheid van 2 a 3 mm.

 

Wat levert dit op?

Door de combinatie van de verschillende scan opstellingen krijgen we virtuele puntenwolk. De puntenwolk kan gebruikt op 2 manieren.

1. Puntenwolk als clashdetectie, om te kijken of het gemaakte ontwerp wel past in de bestaande structuur. Voornamelijk wordt dit gebruikt in de industrie om te weten of aanpassingen wel ingepast kunnen worden en welke kosten er moeten gemaakt worden om het project te realiseren.

2. Puntenwolk wordt gebruikt als basis voor het ontwerp. Jullie als ontwerper kunnen zelf snedes maken met Pointcap. Dat is een softwarepakket dat op een heel eenvoudige manier toelaat om eender welke snede te maken. Je hebt geen zware hardware nodig om deze applicatie te draaien.

Ook de hoeveel aan data is beduidend lager dan wanneer er rechtstreeks puntenwolken moeten ingeladen worden. Met Pointcap genereert u 2D-snedes die als een dwg / dxf geïmporteerd wordt in elk type tekensoftware. Dit kan zowel in  2D als in 3D. Het is zelfs mogelijk om analyses te maken en semi-automatische vectorisatie. De onderliggers van Pointcap kunnen zelfs ingeladen worden in Sketchup. Het is mogelijk om via een webshare de scandata te delen met de betrokken partijen (aannemers, klanten). In deze applicatie kan zelfs gemeten worden.

 

Resultaat

  • Veel beter ontwerp
  • Grotere overtuiging van klanten en andere betrokkenen
  • Minder faalkosten bij de uitvoering
  • Er kan in eender welk stadium van ontwerp tot en met uitvoering teruggegrepen worden naar de puntenwolk om bijkomende details aan te vullen of te controleren zonder onnodige bijkomende opmetingen en/of verplaatsingen

 

Marc Heylen,

3Esolutions

Deel dit artikel:
Onze partners