Als een nieuwbouwwoning u niet meteen als muziek in de oren klinkt, dan heeft u wellicht nog niet met het in 2016 opgeleverde Square View I in Zelzate kennisgemaakt. Een project dat perfect past in het streven van de stad naar een betere uitstraling. Niet enkel de positionering van het gebouw in het straatbeeld, maar ook de manier waarop projectontwikkelaar Strak bvba samen met Duco het binnenklimaat aanpakte, geven deze meergezinswoning een bijzonder cachet.
Kort samengevat, behelst het project zeven woonentiteiten en één handelsruimte, maar voor de bouwheer én installateur technieken, Strak bvba, betekent het veel meer dan dat. “Doorheen de jaren heeft Zelzate niet bepaald een goede reputatie uitgebouwd met als gevolg dat investeringen in de stad uitbleven”, aldus Ignace Schelstraete van Strak bvba. “Dat wil echter niet zeggen dat er geen markt is voor luxueuze projecten en laat dit nu net hetgeen zijn waarop we ons hebben gefocust: een smaakvol woonvolume creëren met de nodige aandacht voor gezondheid, comfort en energie.”
Volledig elektronische aansturing
Als projectontwikkelaar kent Ignace als geen ander de uitdagingen waar de particuliere woningbouw vandaag de dag mee geconfronteerd wordt. “Door de stelselmatige aanscherping van de energienorm worden we steeds genoodzaakt om vernieuwende technieken aan te wenden. Waar het E-peil in 2015 werd vastgelegd op E60, ligt de grens nu al op E50 en zelfs na 2021 geloof ik niet dat het bij E30 zal ophouden. Met een E-peil van E42 kunnen we best trots zijn op het behaalde resultaat, vooral omdat er geen hernieuwbare energie werd geïntegreerd; een bewuste keuze, want in een appartementsgebouw is dit niet evident. Punten halen, deden we uiteindelijk met het DucoTronic Plus System. Dit is meer dan zomaar een Vraaggestuurd Natuurlijk Ventilatiesysteem, want het leverde ons zowel EPB-matig als installatietechnisch de nodige voordelen op.”
Zoals de naamgeving sterk doet vermoeden, gaat het om een volledig geautomatiseerd systeem, zowel aan de toevoer- als de afvoerzijde. Dit betekent dat manuele tussenkomst niet langer nodig is, bedoeld om de bewoners op hun wenken te kunnen bedienen. Hiervoor zette Duco zijn ClimaTop 60 en DucoBox Focus in, respectievelijk een elektronisch aangestuurd ventilatierooster met een geïntegreerde voorverwarmingsstrip en een compacte afvoerventilator met vraaggestuurde klepregeling op basis van CO2 en vocht. Dankzij een draadloos communicatieprotocol waarbij alle componenten op hetzelfde netwerk zijn aangemeld, staan toe- en afvoer steeds in balans. “Het staat buiten kijf dat het de moeite waard is om een gezond binnenklimaat na te streven, maar ook een comfortabele leefomgeving mogen we nooit uit het oog verliezen; twee werelden die dit systeem goed weet te combineren”, getuigt Schelstraete.
Comfort en eenvoudige installatie
Dat geautomatiseerde roosters geen overbodige luxe zijn - niet enkel voor (energie-)efficiëntie van het systeem, maar ook voor het comfort van de bewoner, kwam in dit project goed tot uiting volgens de projectontwikkelaar. “We werkten met verdiepingshoge ramen, en dat met een verdiepingshoogte van 260 cm. De elektronisch aangestuurde ventilatieroosters bevinden zich dus niet meteen op bedieningshoogte. Dergelijke roosters waren met andere woorden een must. Anders zouden ze wellicht altijd open of altijd dicht blijven staan, met comfortproblemen tot gevolg.”
Een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat is één zaak. Een eenvoudige installatie is vaak een heel ander verhaal. Maar ook hier ondervond Strak bvba geen problemen. “Het volledige systeem an sich werkt geautomatiseerd en vraaggestuurd. Hierdoor was het volgens de forfaitaire tabel niet nodig om in elke ruimte een apart afvoerpunt te voorzien. In de slaapkamers werd de afvoer dan ook achterwege gelaten en werd in de plaats gekozen voor een aparte CO2-sensor die in contact staat met de toevoerroosters in deze ruimte, en tevens met de afvoerklep in de dichtstbijzijnde natte ruimte. Het grote voordeel voor ons was dat er op deze manier minder kanalen voorzien moesten worden. Dat betekent minder kosten, een eenvoudigere installatie en dus minder fouten. Als je alles bij elkaar legt, heeft dit systeem ons niet meer gekost dan een gewoon ventilatiesysteem C, terwijl het qua comfort en EPB wel het verschil maakt.”
Chemie
“Het was de eerste keer dat we dit ventilatiesysteem toepasten, maar we zijn zeer tevreden over de manier waarop alles verlopen is”, geeft Schelstraete toe. “Natuurlijk is het altijd een beetje aanpassen, maar de opleiding die onze technici destijds aan de Duco Academy genoten, was een zeer goed startpunt. Daarnaast konden we rekenen op een uitstekende bijstand op de werf. Duco leverde ons de nodige plannen aan en sprong waar nodig bij. De inregeling van het eerste appartement hebben we bijvoorbeeld samen gedaan. Als alles uiteindelijk samenkomt in een aangenaam project, ontstaat er een chemie die duidelijk merkbaar is in het eindresultaat en dat zijn de momenten waarvoor je het doet.”