Vrijetijdscomplex Waasmunster: interieur vult totaalconcept aan (POLO Architects)

Met de bouw van het Vrijetijdscentrum in het hart van Waasmunster kiest de gemeente resoluut voor versterking van haar eigen dorpskern. De combinatie van een sport- en cultuurprogramma binnen het vrijetijdscentrum biedt een fantastische kans om mensen van vele levensstijlen en leeftijden bij elkaar te brengen. Het interieurontwerp is, net als het architectuurontwerp, van de hand van POLO Architects en heeft als doel het totaalconcept zowel te vervolledigen als te versterken.

En dat zowel op vlak van ruimtelijke beleving, materiaalgebruik als gebruikscomfort. Programmatorisch was er reeds een duidelijke opsplitsing gemaakt tussen de verschillende functies. Het interieurontwerp zorgt ervoor dat er, door een uniform materiaalgebruik en door een soortgelijke vormelijke taal, een eenheidsgevoel ontstaat. Er is bewust getracht om in de beleving de grenzen te vervagen tussen binnen en buiten, en tussen de verschillende functies. Ook het weldoordachte lichtontwerp (zowel binnen als buiten), net als de buitenaanleg van het omringende park en centraal binnen gebied, hebben dezelfde doelstelling: alles met elkaar verbinden in een sterk en eenduidig verhaal.

No-nonsense

Het materiaalgebruik van het gebouw kenmerkt zich door het gebruik van eerlijke, no-nonsense, robuuste en pure materialen: beton, hout, glas. Het interieur wil hierop verdergaan, en wil bovendien ook warmte en kleur toevoegen. Voor het interieur is gekozen om te werken met gepolijste beton, zwarte metaalgaas, granietklinkers, hout (zowel op vloer als tegen wanden) en textiel (tapijten, gordijnen, wandbekleding) in diverse roestbruine warme tinten.

Lichtconcept

Een weldoordacht lichtconcept zorgt dat er ’s nachts een gezellige doch functionele verlichting aanwezig is op de volledige site, en in het gebouw. Kunstmatig licht zorgt dat de bezoeker op een natuurlijke manier geleid wordt naar de inkomzones en naar de cafetaria. Door het verlichten van de bomen en de waterpartij kan men ook ’s nachts ten volle de buitenzones beleven. Door te spelen met de kleurtemperatuur van het licht wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen functioneel- en sfeerlicht.

Subtiel spel

Ook voor de buitenaanleg is er rekening gehouden met het materiaalgebruik enerzijds, en met de beleving anderzijds. Het is de bedoeling dat de patio een buitenkamer vormt, die maximaal gebruikt kan worden. Voorleesmiddagen kunnen doorgaan in een klein amfitheater, de gaanderij beschermt het buitenterras van de bar tegen zon & regen. Het omliggende groen wordt doorgetrokken in de patio. Het spel van klinkers, grind en betontegels zorgt voor een subtiel spel van vorm, functionaliteit en waterdoordringbaarheid.

Deel dit artikel:
Onze partners