Vrijhaven voor kunstschatten en luxegoederen met gedoseerde lichtinval

16.400 m3 beton voor een bebouwd volume van 133.700 m3 en een netto-oppervlakte van 20.500 m2: we bevinden ons in het Groothertogdom Luxemburg, in een free zone die sinds eind 2014 plaats biedt aan een behoorlijk unieke opslagplaats voor kunstobjecten en luxegoederen, ontworpen door de architectenbureaus 3BM3 (Genève) en Architecture et Aménagement Bertrand Schmit S.A. (Luxemburg).

De Freeport (of vrijhaven) van Luxemburg is een van de best beveiligde sites van het Groothertogdom. Net zoals haar oudere zusjes in Genève en Singapore is ze opgetrokken om er kunstwerken en goederen met een enorm grote waarde in optimale (veiligheids)condities te kunnen opslaan. Op een oppervlakte van 20.000 vierkante meter vind je er een veelheid aan beschermde ruimtes, verdeeld over vier niveaus. De muren, vloeren en plafonds in gewapend beton zijn maar liefst 75 centimeter dik.

Gezien haar rechtstreekse verbinding met de luchthaven van Luxemburg, de vijfde grootste terminal voor luchtvrachten in Europa, is de Freeport gelegen op een uiterst strategische locatie. In een free zone geniet je immers gunstige fiscale voorwaarden. Een bureau van de Administratie der Douane en Accijnzen van het Groothertogdom moet de traceerbaarheid van de aan- en afgevoerde kunstobjecten garanderen.

 

Van diamanten tot oldtimers

Kunstwerken, wijnen, juwelen, belangrijke documenten, archieven en andere schatten: in de Freeport van Luxemburg kan een uitgebreid gamma aan waardevolle goederen gestockeerd worden. Er is zelfs rekening gehouden met de laatste evoluties binnen de hedendaagse kunst, met alsmaar omvangrijkere objecten die je in goede omstandigheden onderdak moet kunnen bieden. Zo zijn er eveneens speciale ruimtes voor oldtimers voorzien. En vier geklimatiseerde zalen kunnen in totaal 800.000 flessen wijn herbergen. Naast een aangepaste opslagruimte is zo’n vrijhaven een ideale plek voor verzamelaars om hun pronkstukken te verkopen. Je kan er effectief geïnteresseerden ontvangen om hen het object in kwestie in ideale omstandigheden te tonen.

 

Diffuus licht

Uiteraard speelt ook lichtinval een belangrijke rol in specifieke gebouwen als deze. Joël Hermans, bestuurder van Kalwall, vertelt hoe de gebruikte Kalwall-producten het complex in dit opzicht een tikkeltje extra geven: "Het gebouw zelf is zeer sober, met een architecturale toets. De ontwerper wil bezoekers de indruk geven dat ze zich in een museum bevinden. Er zijn dan ook betonnen sculpturen geïntegreerd in het interieur. Wat de architect interesseerde, was het diffuse karakter van natuurlijk licht. Kalwall is hier gebruikt in lichtstraten vanwege de grote overspanningen. Zonder onderliggende structuur hebben de elementen een reikwijdte tot 4,8 meter. Ze zijn bovendien licht, wat hen een verfijnde uitstraling geeft. Hun isolatiewaarde is zeer goed (U-waarde van 0,78 W/m2K). Aangezien het belangrijk is dat de gestockeerde objecten niet beschadigd raken, waren de lichtdoorlaatbaarheidsfactor (9%) en de zonnefactor (0,12) van de Kalwall-elementen eveneens doorslaggevend. Tot slot zijn ze niet doorzichtig en kan je er niet zomaar doorheen, wat uiteraard cruciaal is voor de veiligheid. Na tal van referenties in België is dit ons eerste project van dit genre in het Groothertogdom Luxemburg."

Deel dit artikel:
Onze partners