Vrouwvliet Mechelen wordt gebouwd met bouwstenen van polystyreen

Project Vrouwvliet van de Architectennv van Stijn Peeters is één van de eerste grootschalige residentiële projecten waarin gebruik gemaakt wordt van e-block, het systeem dat bestaat uit bouwstenen van polystyreen die op de werf gevuld worden met gewapend beton.

Project Vrouwvliet van de Architectennv van Stijn Peeters is één van de eerste grootschalige residentiële projecten waarin gebruik gemaakt wordt van e-block, het systeem dat bestaat uit bouwstenen van polystyreen die op de werf gevuld worden met gewapend beton. 


e-Block

E-Block is een modulair bouwsysteem dat de klassieke bouwwijzen overbodig maakt. Men puzzelt de woning als het ware in elkaar met verschillende e-Blocks, die bestaan uit een dubbel geïsoleerde bekisting van geëxpandeerd polystyreen. Deze worden rechtstreeks op de vloerplaat op elkaar gestapeld om ze dan na het plaatsen te vullen met gewapend beton. De e-Blocks zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, wat de projectontwikkelaars stimuleert om creatief en innovatief te zijn. In het buitenland wordt deze techniek (Insulated Concrete Form ) al dertig jaar met succes toegepast. Zo zijn er in de Verenigde Staten de ‘zero schools’, die netto geen energie verbruiken en CO2 uitstoten. E-Block richt zich vooral op eco-wonen: ecologisch verantwoord en besparend op economisch vlak. 

    

De e-Blocks bestaan uit een dubbele bekisting die nadien gevuld wordt met gewapend beton.

 

 
Voordelen

Bouwen met e-Block biedt tal van voordelen:

• Flexibel: doordat er e-Blocks in verschillende vormen en maten zijn, kan men ook moeilijkere constructies op een relatief eenvoudige manier realiseren. Bovendien laat die flexibiliteit de architecten toe om creatief te werk te gaan.

• Ecologisch en economisch: bouwen met e-Block staat voor veel en efficiënte isolatie. Door het innovatieve systeem met de dubbele bekisting voldoen de woningen ruimschoots aan de steeds strenger wordende energienormen. Zowel de K-waarde (die het gemiddelde warmteverlies van het gebouw uitdrukt) als de E-waarde (het energieprestatiepeil van de woning) liggen erg laag.

• Duurzaam: De bekisting van de e-Blocks wordt gemaakt van gerecycleerd materiaal. Bovendien bespaart men met beton op de energiefactuur vanwege de hoge thermische inertie.

• Snel: Zowel het leveren van het materiaal als het bouwen zelf gaat veel sneller dan bij de traditionele bouwwijzen. De blokken kunnen tot een derde van hun totaal volume dichtgeklapt worden en zijn dus makkelijk te leveren. Daarnaast kan de ruwbouw met e-Block al na vijftien werkdagen klaar zijn. Dit omdat de e-Blocks zonder gebruik te maken van zwaar materiaal tot op de juiste hoogte kan worden gebracht en makkelijk gestapeld kunnen worden. Ook is men minder afhankelijk van het weer. 

• Supergeïsoleerd: door de dubbelwandige isolatie heeft men minder last van luchtstromen, kille plekken of insijpelend vocht. De temperatuursschommelingen worden drastisch beperkt en ook de geluidsisolatie is zeer efficiënt.

• Stevig: e-Block heeft een grotere brandweerstand dan snelbouwstenen of hout. Daarnaast is de vulling van gewapend beton bestand tegen schokken en temperaturen tot 800 graden.

• Makkelijke afwerking: aan de binnenkant kunnen er gipskartonplaten rechtstreeks op de wanden worden vastgeschroefd. Langs de buitenkant kunnen dit gevelpleister, gevelsteen, klassieke pleister of sidings zijn. Extra isolatie is niet meer nodig, en in de e-Blocks kan op een propere manier een inkeping gemaakt worden voor de elektriciteitsaansluiting.

• Kostvriendelijk: E-Block is niet duurder dan bouwen op klassieke wijze. De afwerking verloopt snel, en zware materialen zoals kranen zijn niet nodig bij het maken van de constructie.

    

Project Vrouwvliet in Mechelen is een van de eerste grootschalige projecten dat met e-Block wordt gerealiseerd.

  
Project Vrouwvliet

Langs de Vrouwvliet in Mechelen wordt er deze dagen met e-Block een verkaveling van achttien gezinswoningen gebouwd. Het project werd op poten gezet door Looca en De Architecten NV. De werken startten in het najaar van 2009 en de eerste bewoners zullen waarschijnlijk nog voor de zomer kunnen intrekken in hun nieuwe woonst. De ruwbouwtijd per woning bedroeg slechts tien werkdagen. De oppervlakte van de woningen varieert van 150 m² tot 290 m². Elke woning beschikt over een eigen tuin, terras en groendak en telt drie slaapkamers.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners