Het VRT-omroepgebouw wordt kleiner en een paar functies worden geschrapt. Het zijn nu vooral de aannemers die aan het stuur zitten, stelt Geert Sels in De Standaard.
Nadat de VRT het ontwerp van Robbrecht en Daem begin november in de vuilnisbak gekieperd had, was het wachten op een nieuwe marsrichting. Die is er: de aanbesteding is een publiek document waar geïnteresseerde bouwers zich op kunnen beroepen.
En wij dus ook. Op basis van dat document is af te leiden dat het nieuwe omroepgebouw compacter wordt dan de eerste worp. Het programma gaat nu over 46.000 vierkante meter. Dat is aanzienlijk kleiner dan de vraag die in de Open Oproep voorgelegd werd. Toen ging het over 55.000 vierkante meter. Dat was al een stuk kleiner dan het oude gebouw, waar de VRT nu in huist.
Een deel van die schaalverkleining kan de VRT al maken door te knabbelen aan het ontwerp van Robbrecht en Daem. Dat maakte er een punt van om een aangename werkomgeving te creëren voor het personeel en dichte en comfortabel hoge ruimtes af te wisselen. Door de plafondhoogte te beperken, kunnen er al veel vierkante meters bespaard worden.
Publieke bistro
Een idee van de architecten, om een publieke bistro te voorzien, stond niet in het eisenprogramma. De bedoeling was dat bezoekers van daaruit een inkijk konden krijgen in de mediabedrijvigheid. Dat idee is in de nieuwe worp ten dode opgeschreven. De tweede poging om een wedstrijd voor het omroepgebouw uit te schrijven, doet het trouwens met een kleiner budget. Tijdens de vorige procedure trok de VRT zijn budget ultiem op tot 150 miljoen euro. De bovengrens ligt nu op 140 miljoen. Daarvan is 15 miljoen bestemd voor de inrichting.
De nieuwe zoektocht naar een ontwerper verloopt niet meer via een architectuurwedstrijd. Vorige keer lanceerde de Vlaamse bouwmeester een Open Oproep. Daar kwamen 64 bureaus op af, waaronder internationale zwaargewichten als Zaha Hadid, OMA en Bjarke Ingels. De fine fleur van de Belgische architectuurwereld tekende present. Aan dat brede palet met sterke persoonlijkheden zal de VRT deze keer slechts een verre herinnering overhouden. De omroep werkt deze keer met de formule van Design & Build. Daarbij dingen combinaties van aannemers en architecten naar een opdracht. Daar zal slechts een fractie van het aantal voorstellen uitkomen dat de Open Oproep opleverde. Aannemers werken liever met ‘makkelijke architecten’ dan met lastpakken. Aangezien de aannemers het voortouw nemen, staan het rendement en de budgetbewaking van meet af aan hoog op de agenda.
Na het debacle van de Open Oproep zal een aannemer twee keer nadenken voor hij in zee gaat met een architect die risico’s neemt. Met een formule van Design & Build stevent de VRT regelrecht op middle-of-the-roadarchitectuur af.
De raad van bestuur van de VRT heeft aangekondigd dat deze nieuwe procedure begeleid zou worden door de Vlaamse en de Brusselse bouwmeester. Toen we hen contacteerden, waren die nog niet op de hoogte. "We staan open voor overleg", zegt Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck. "We wachten op informatie om te beslissen of we in de jury stappen of niet. Normaliter heeft een bouwmeester vooraf inspraak in de procedure die hij begeleidt."