Waar vind je herbruikbare bouwmaterialen?

In het artikel 'Hergebruik van bouwmaterialen: op naar een circulaire mindset' lichtte Lionel Devlieger van Rotor toe wat materiaalhergebruik precies inhoudt en welke bouwmaterialen en -producten effectief geschikt zijn voor recuperatie. Maar waar kan je die schat aan tweedehandsobjecten precies vinden? Voor zij die niet weten waar te beginnen, kan de website www.opalis.be een prima leidraad zijn.

"Opalis biedt een handig overzicht van de professionele leveranciers van gerecupereerde bouwmaterialen in ons land, die al even divers zijn als de mogelijke toepassingen van de producten die ze verdelen", legt Lionel Devlieger uit. "Sommige ondernemingen spitsen zich vanuit esthetisch oogpunt toe op rustieke materialen zoals oude houten vloeren, schoorsteenmantels, deuren en decoratieve elementen, terwijl andere spelers dan weer focussen op de verkoop van waardevolle modulaire bouwelementen zoals gerecupereerde bakstenen en kasseien. Bij elke leverancier staat beschreven wat de specialiteiten zijn, welke producten hij voor de rest ook nog in het gamma heeft en welke bijkomende dienstverleningen hij eventueel aanbiedt (bijvoorbeeld het op maat bewerken van gerecupereerde houten deuren)."

Via een handige zoekfunctie kan je selecteren op regio, maar evengoed op product. Bovendien kan je op Opalis richtprijzen, beschikbaarheden en technische info terugvinden voor courante recuperatiematerialen, kan je inspiratie opdoen door prachtige voorbeeldprojecten te bekijken en kan je tevens interessante documentatie over materiaalhergebruik en circulair bouwen raadplegen. “Opalis is dus veel meer dan een veredeld telefoonboek, maar een echt informatieplatform voor mensen die op zoek zijn naar (meer informatie over of leveranciers van) kwalitatieve recuperatiematerialen”, concludeert Devlieger.

 

Focus op kwaliteit

‘Kwalitatief’, het woord is gevallen. Er bestaat momenteel (nog) geen keurmerk voor recuperatiematerialen, dus hoe kan je er zeker van zijn dat ze in functioneel opzicht voldoende performant zijn? “Door je hoofdzakelijk te wenden tot professionele handelaars en dus niet alleen op www.2dehands.be of andere websites te gaan snuffelen”, adviseert Devlieger. “Uiteraard kan je op tweedehandssites ook kwalitatieve producten vinden, maar het is belangrijk om te weten dat er ook ervaren actoren bestaan die prestatiegaranties kunnen bieden. Zij gedijen immers enkel als hun producten tiptop in orde zijn, en dus doen ze er alles aan om die broodnodige kwaliteit maximaal te waarborgen."

"Ook hun knowhow komt erg goed van pas en is in feite een kwaliteitsgarantie op zich. Professionele handelaars weten bijvoorbeeld welke gerecupereerde bakstenen geschikt zijn voor hergebruik en welke bakstenen minder geschikt zijn omdat ze bijvoorbeeld in contact gekomen zijn met vocht, terwijl je in veel andere gevallen gewoon een partij tweedehandsbakstenen koopt. Bovendien bieden sommige spelers gerecupereerde elementen aan alsof het nieuwe materialen zijn – indien nodig inclusief beschermende verpakking. Vergis je dus niet: materiaalrecuperatie is een echt metier. Ook wij hechten veel belang aan de performantie van de materialen en producten in onze eigen tweedehandsshop. Bij oude verlichtingsarmaturen vervangen we bijvoorbeeld steevast de elektrische bedrading.”

Deel dit artikel:
Onze partners