Waarom brandstabiliteit te allen tijde gegarandeerd moet worden in het plafond

Brandveiligheid heeft twee componenten, en deze worden wel eens door mekaar gehaald. In een blogbericht licht plafondspecialist Interalu beide concepten toe, en hoe het bedrijf zorgt voor een optimale brandveiligheid in al zijn producten. Het 'dummy proof' maken van een gebouw en up-to-date blijven als het gaat om snel veranderende wetgeving staan centraal in de aanpak van Interalu. 

Een eerste sleutelbegrip is brandreactie: hoe snel gaat een vlam van de ene naar de andere kamer? Hoeveel rookontwikkeling treedt er op? Vallen er brandende druppels naar beneden? Interalu biedt tal van oplossingen om aan deze eisen te voldoen en is ervan overtuigd dat het voor elke situatie een gepaste oplossing kan aanbieden.

Daarnaast is er ook brandstabiliteit. Dit houdt in: ervoor zorgen dat het plafond blijft hangen als het brandt. Het mag dus in geen geval naar beneden komen. Dit is een complex gegeven en bovendien veranderlijk: de brandstabiliteit verschilt van gebouw tot gebouw, van ruimte tot ruimte, van hoogte tot hoogte en bezetting.

 

Veranderende indeling

De wetgeving stipuleert dat je in vluchtwegen een brandstabiliteit van 30 minuten dient te voorzien, en dit in de gangen voor kantoren. Hierbij mag men er echter niet zomaar van uitgaan dat de indeling niet wijzigt. De brandstabiliteit in verhuurkantoren is daarom een heikel punt: wat als er een nieuwe gebruiker in het gebouw komt en nieuwe bureaus aanbrengt? De gang bevindt zich dan niet noodzakelijk meer op dezelfde plek als voordien. Bij een latere brand kan dit problemen opleveren met de verzekeringsmaatschappij.

Daarom voorziet Interalu in alle plafonds die het bedrijf ontwikkelt een gegarandeerde brandstabiliteit. Ook het nieuwe klimaatplafond van Interalu is altijd brandstabiel uitgevoerd. De klant moet dus niet meer nadenken wat waar voorzien moet worden, en kan alle kanten op met zijn kantoor. Het kantoor – en het plafond – zijn dus ‘dummy proof’.

 

Kluwen van wetgeving

Brandstabiliteit is een onderdeel van de Belgische wetgeving, maar binnen brandveiligheid spreken we ook nog over reactie bij brand en deze regels variëren al naargelang het gebouw, de ruimtes, de hoogte en bezetting maar ook al naargelang het land.

Voor architecten die internationaal actief zijn is het lastig om op de hoogte te zijn van wetgeving in andere landen. Aangezien Interalu actief is in verschillende landen en specialist is op het vlak van klimaatplafonds is het onze plicht om up-to-date te blijven en onze klanten zo goed mogelijk te informeren.

De brandveiligheidsexperte van Interalu volgt al deze nieuwe normen en wetgevingen nauwkeurig op, geeft deze kennis intern door, waardoor alle collega’s van Interalu meteen ‘mee’ zijn met de laatste geldende normen en wetten. En zo kunnen we onze klanten voorzien van het meest actuele advies en hen het kluwen in de wetgeving besparen,” concludeert Carlo Miers, commercial director bij Interalu.

Bron: Interalu
Deel dit artikel:
Onze partners