Waarom kiezen voor een warmtewiel warmtewisselaar?

Het idee achter de warmtewisselaar is helemaal niet nieuw: bestaande warme binnenlucht wordt onttrokken om verse buitenlucht voor te verwarmen. Op deze manier recupereren we warmte, en dus ook energie. Het nieuwe warmtewiel belooft onder meer een hoger rendement dan traditionele warmtewisselaars, en Ventilair vertelt ons waarom.

Rotor

Een warmtewiel is een rotor die bestaat uit aluminium platen die zijn opgebouwd uit kanaaltjes waar toevoer- en afvoerlucht in tegengestelde richting doorheen stroomt. De warme afvoerlucht stroomt via de bovenste helft naar buiten en geeft zijn warmte door aan de platen van het wiel.

 

Bijzonderheden

Het principe van het warmtewiel is quasi identiek aan het principe van een platenwisselaar. Het verschil is dat het warmtewiel constant draait: het opgewarmde deel vloeit zo continu door naar de onderste helft van de kast. De constante luchtstroom zorgt voor een beter thermisch rendement tot wel 89%, en dat is wat het warmtewiel uniek maakt. De elektronisch geschakelde rotormotoren garanderen een efficiënte werking met minimale kosten.

 

Nooit te koud

Een warmtewisselaar kan in extreme weersomstandigheden niet bevriezen, want bij temperaturen lager dan -20°C hoeft er geen lucht verwarmd te worden. Het warmtewiel werkt dus energiezuinig en kan niet vastlopen.

 

Aangenaam binnenklimaat

Doordat het warmtewiel naast warmte ook vocht accumuleert, wordt er tegelijkertijd ook vocht teruggewonnen. Het vocht wordt dan aan de warmere binnenlucht onttrokken en vervolgens weer afgegeven aan de drogere toevoerlucht. Door het warmtewiel te voorzien van hygroscopische (vochtaantrekkende) materialen wordt het vochtrendement nog meer opgewaardeerd in de binnenruimte.

 

Compacte oplossing

De warmtewielen nemen niet zoveel ruimte in als de traditionele platenwisselaars, daarom kan het nieuwe systeem ook in kleine technische ruimtes of in valse plafonds gemonteerd worden. De units hebben ten slotte ook geen afvoer nodig.

Warmtewielen bieden een kleinere, krachtigere, en meer energie-efficiënte oplossing aan de eindgebruiker.

Deel dit artikel:
Onze partners