Woonzorgcentra en ziekenhuizen hebben een heel eigen encyclopedie aan noden en normen voor hun gebouw. Het verhoogd verbruik omdat er 24/7 bezigheid is, de strenge hygiënevoorschriften die in tijden van een wereldwijde pandemie belangrijker zijn dan ooit. Maar denk ook aan de leefbaarheid voor bewoners en patiënten en aan hun comfort. Al deze factoren zorgen ervoor dat voor de zorgsector een heel apart handboek voor constructie bestaat. Waarom klimaatplafonds voor ziekenhuizen en woonzorgcentra en laboratoria de geknipte oplossing zijn? Belgische specialist in metalen plafondoplossingen Interalu licht toe.
“Het verbruik in een ziekenhuis ligt bijna dubbel zo hoog dan in een kantoorgebouw. Als kantoorgebouwen leeglopen aan het einde van de werkdag of werkweek, draaien ziekenhuizen nog steeds op volle toeren” vertelt Carlo Miers, commercial director bij Interalu. “Duurzaam bouwen is een uitdaging voor de zorgsector. Klimaatplafonds koelen met ‘warm’ water en verwarmen met ‘koud’ water”, vervolgt Miers. “De energiebesparing is hierdoor aanzienlijk.”
Dat je niet eender welk systeem voor koelen en verwarmen kan plaatsen in ziekenhuis of woonzorgcentra lijkt vanzelfsprekend. “Er zijn ellenlange lijsten betreffende normen zoals brandnormen en strikte regels voor hygiëne en onderhoud. Men wenst uiteraard ook niet in te boeten in luchtkwaliteit. Dan kom je al heel snel terecht bij klimaatplafonds als de geknipte oplossing. Onze plafondsystemen die voor koeling en verwarming zorgen dankzij geïntegreerde systemen zorgen niet voor uitgedroogde lucht, geen luchtbeweging in de ruimte of geluidshinder. En het blijft tochtvrij en stofvrij. Alles wat men zoekt voor deze instellingen.”
In ziekenhuizen zie je al langer klimaatplafonds in grote oppervlakte verschijnen in België en in de buurlanden. “De schrijnende toestanden in tijden van COVID-19 met rusthuisbewoners die hun ventilatie niet mochten inschakelen, die vermijd je met klimaatplafonds. Want dan verwarm en koel je zonder luchtverplaatsing en dus zonder verspreiding van bacteriën.”
“Onze plafondsystemen worden vaak toegepast in renovatieprojecten juist omdat ze een beperkte inbouwhoogte hebben. Dat kunnen andere systemen niet bieden. Dat maakt dat de voordelen van klimaatplafonds zoals het optimaal thermisch, hygiënisch en ruimtelijk comfort ook mogelijk zijn voor bestaande gebouwen die opgefrist worden”, besluit Carlo Miers.