Waarom scoort de Advance S van Ventilair tot 5 e-peilpunten meer?

Het E-peil zakt voor bouwaanvragen vanaf 1/2018 tot E40. Het wordt voor bouwheren dus een nieuwe zoektocht naar die extra en kostenefficiënte E-peilpunten. Vroeger werd ventilatie pas als laatste e-peil optie bekeken. Maar vandaag blijkt het een goedkope manier om door een systeem met warmteterugwinning verder te zakken en winnen performantere systemen aan belang. Met de Sentinel Kinetic Advance S lanceert Ventilair Group opnieuw een voorloper die een aanzienlijk aantal punten meer scoort dan zijn voorgangers.

De 5 redenen:

1. Lage interne druk en energiezuinige EC-motoren zorgen voor een lager verbruik bij het benodigd luchtvolume

Nog voor de ontwerpfase onderging het concept van de Advance een CFD screening met als doel de interne weerstand zo laag mogelijk te houden; het resultaat is een gestroomlijnd en glad binnenwerk waarlangs de lucht met de minste weerstand door glijdt.

Twee energiezuinige EC-aangedreven ventilatoren zorgen voor deze stille luchtverplaatsing doorheen de unit. Deze verbeteringen zijn te zien bij het verbruik van de unit, en bij de in situ meting van het motorverbruik.

 

2. De warmtewisselaar met een zo groot mogelijk warmtewisselend oppervlak

De warmtewisselaar is het grootste onderdeel en het hart van deze nieuwe unit, en heeft een maximaal warmtewisselende oppervlakte. De vin-afstand en de vorm zorgen dat de fractie waarin de lucht de warmte uitwisselt optimaal is, wat resulteert het hoogste thermisch rendement, tot 5% ligt dan huidige standaard van 80%.

Net zoals de publicatie op de epb-databank laat tonen, haalt de Advance 85%, getest volgens NBN EN308, bij een luchtvolume van 304m³/h.

 

3. De automatische regeling, beter bekend als constant volume

Constant volume zorgt ervoor dat de toevoerluchtstroom en afvoerluchtstroom perfect in balans blijven, ondanks er drukverschillen kunnen optreden in een ventilatienetwerk, bijvoorbeeld door verzadigde filters, wind of verstelling van ventielen. Deze ‘cruise control’ zorgt dus niet enkel voor een eenvoudige afregeling, het wordt eveneens positief gewaardeerd in het E-peil.

 

4. Een complete zomerbypass, met perfect gescheiden luchtstromen en extra comfortfuncties

Wanneer buitenlucht kan gebruikt worden om de woning te helpen afkoelen, en de woning oververhit is, wordt de lucht omgeleid langsheen – en niet door - de warmtewisselaar. Een bypassklep wordt automatisch geregeld op basis gemeten binnen- en buitentemperaturen, en vermijdt op dat moment warmteterugwinning tussen de luchtstromen.

Hierdoor wordt koelere lucht efficiënt de woning binnengebracht. Door een aantal functies kan de duurtijd, de intensiteit of het tijdstip worden aangepast volgens de noden of wensen van de bewoners.

 

5. Combineer met sensoren voor een actieve vraagsturing

Niet alleen heeft de Advance S als standaard 2 vochtsensoren ingebouwd, hij heeft meteen ook de voorzieningen om meerdere externe sensoren te kunnen koppelen. Combineer één of meerdere CO2 sensoren met de Advance S en bepaal de winst volgens de tabellen voor de bepaling van de reductiefactoren.

Deel dit artikel:
Onze partners