Waregems project Waterfront toont kracht van BIM

Het Waregemse bouwproject Waterfront is in meerdere opzichten bijzonder. De ontwikkeling wordt niet alleen een mix van verschillende functies en gebouwen, het is ook een schoolvoorbeeld van hoe BIM een bouwproces kan optimaliseren. VK Architects & Engineers, de architecten van B2Ai – in samenwerking met Bogdan & Van Broeck en Wielfaert Architecten – en BM Engineering weken wel af van de gangbare manier van werken met BIM. Het leverde het project een nominatie op voor de BIM Awards op 5 december.

Waterfront, in de schaduw van het Regenboogstadion, is een totaalproject in het hart van Waregem waar wonen, werken en recreatie samenkomen. De eerste fase bestaat uit een kantorencomplex van 3.250 m² op de hoek van de Zuiderlaan en de Meerstraat. Met het oog op maximale flexibiliteit stelde VK voor de bouwlagen te laten optrekken met een slanke betonnen kolommenstructuur voorzien van betonnen paddenstoelvloeren. Het gebouw werd afgewerkt met een schil uit architectonisch beton. De oplevering is voor binnenkort.

In een tweede fase worden twee woontorens, Ascot en Windsor, opgetrokken. Beide woontorens tellen 13 bouwlagen en bereiken een hoogte van 45 meter. De uitkragende structuur wordt gerealiseerd door een centrale dragende wand en een Y-structuur in de gevel. In dezelfde fase wordt ook het zogenaamde Parkhotel gerealiseerd. De ovaalvormige bouwlagen daarvan steunen op een geprefabriceerde kolommenstructuur. Een binnenplein met spiegelvijver en beplantingen verbindt de woontorens en het Parkhotel. Het Parkhotel moet klaar zijn in 2021, de woontorens een jaar later. Architectonisch beton voert ook hier de boventoon in de afwerking.

Het project beoogt ecologisch, kwalitatief en duurzaam wonen. De appartementen worden daarom uitgerust met een centrale stookplaats die alle bewoners van warm water, verwarming en koeling zal voorzien. Het project krijgt efficiënte technieken, waaronder een warmtepomp met grondboringen, een warmtekrachtkoppeling en zonnepanelen. De gebouwen zullen zo 35% minder CO2 uitstoten.


Splitsing BIM-modellen

Waterfront is een – letterlijk – hoog staaltje van hoe architecten, stabiliteitsingenieurs en ingenieurs technieken het beste in elkaar naar boven halen. En dat hoeft niet te verbazen, want het project is het resultaat van een doorgedreven BIM-proces. In een normaal BIM-proces werken alle partijen binnen eenzelfde parametrische object-georiënteerde omgeving. De coördinatie van de wijzigingen en het opsporen van afwijkingen verloopt op die manier veel sneller en makkelijker. Maar omdat bij die manier van werken wel de grenzen van de verantwoordelijkheden tussen de verschillende partijen vervagen – iedere partij kan rechtstreeks ingrijpen in het volledige model en afgeleide documentatie zoals plannen en meetstaten – werd er in het project Waterfront gekozen voor een splitsing in een architectuurmodel, een structuurmodel en een techniekenmodel.

Na het voorontwerp werd door VK Architects & Engineers eerst een structuurmodel opgemaakt. Vervolgens werkte de architect en een model uit op dat structuurmodel. Als laatste voegde BM Engineering daar dan een ‘techniekenlaag’ aan toe. Deze manier van werken wordt veel toegepast in het Verenigd Koninkrijk, en wordt wel eens ‘kleine BIM’ genoemd, omdat de afzonderlijke partijen aanvankelijk niet interdisciplinair werken.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners