De meest voorkomende doodsoorzaak bij brand is te wijten aan de aanwezigheid van rook- en brandgassen. De meeste slachtoffers van brand ademen giftige rookgassen in, die bovendien het zicht in het gebouw hinderen en zo de evacuatie moeilijker maken. Natuurlijke rook- en warmteafvoerapparaten zorgen voor rookvrije zones en kunnen zo mensenlevens redden.
Wanneer is een RWA-gecertificeerde raamprofiel noodzakelijk?
Een RWA-gecertificeerde raamprofielen moet in Europa steeds worden gebruikt wanneer een natuurlijke rookafvoer volgens de bouwverordening verplicht is. Deze eis wordt met name in de bouwverordening voor speciale gebouwen zoals verzamelpunten, verkooppunten, scholen, musea en ziekenhuizen gesteld. Daarbij moet o.a. de aerodynamische effectiviteit van het rookafzuigvlak van een RWA-gecertificeerde raamprofielen conform 12101-2 worden aangetoond.
Waarvoor dient de certificering?
De controle van de RWA-gecertificeerde raamprofielen is onderverdeeld in verschillende vermogensklassen. Deze wordt op de CE-identificatie vermeld. Verantwoordelijke planningsdeskundigen en architecten moeten in hun aanbestedingen daarom de klassen zo uitkiezen dat deze voldoen aan de vereisten van het bouwplan. In Europa zijn er regionaal verschillende eisen wat betreft wind- en sneeuwbelasting. De temperatuurbestendigheid van de volledige RWA-gecertificeerde raamprofielen moet bij 300 graden Celsius gedurende minstens 30 minuten gewaarborgd zijn.
Ontstaan voor de certificering extra kosten?
Bij D+H hebt u keuze uit een breed assortiment RWA-gecertificeerde raamprofielen, die u automatisch met een certificering conform de gegevens in de aanbestedingsteksten ontvangt – en dat zonder extra kosten voor u. Bovendien garandeert D+H de veiligheid en betrouwbaarheid van zijn producten.