Waterdichte en goed geïsoleerde muurvoeten: toegankelijk voor iedereen

Door de toenemende thermische prestatie-eisen die opgelegd worden aan gebouwen, past men alsmaar grotere isolatiediktes toe in de vloeren en spouwmuren. Hierdoor ontstaan er echter hoogteverschillen die de toegankelijkheid in het gedrang kunnen brengen. Om hieraan te verhelpen, streeft men vaak een zo klein mogelijk hoogteverschil na tussen de binnen- en de buitenverharding. Dit kan op zijn beurt aanleiding geven tot vochtproblemen. In dit artikel licht WTCB toe hoe men waterinfiltraties kan voorkomen, zonder in te boeten aan toegankelijkheid.

Het toenemende aantal prestatie-eisen dat aan gebouwen wordt opgelegd, zorgt vooral ter hoogte van de gevelvoet van traditionele spouwmuren wel eens voor extra moeilijkheden om de continuïteit van de prestaties (stabiliteit, thermische isolatie, water- en luchtdichtheid, akoestische isolatie, toegankelijkheid…) te waarborgen.

Bovendien neemt niet enkel het aantal, maar ook het niveau van de eisen steeds toe en dient men rekening te houden met alsmaar strengere reglementeringen inzake brand, thermische isolatie … Ook toegankelijk en aanpasbaar bouwen maakt het onderwerp uit van nieuwe regelgeving (zie www.toegankelijk.be en www.construire-adaptable.be).

In de praktijk stelt men vast dat bouwschade vaker het gevolg is van anomalieën ter hoogte van de bouwknopen dan in de lopende delen. Niet zelden blijken de prestatie-eisen precies ter hoogte van de gevelvoet moeilijk met elkaar te verzoenen wanneer men voor elke eis het hoogste niveau nastreeft.

De opvatting en uitvoering van deze bouwknoop vormt dan ook niet alleen een nieuwe uitdaging voor de ruwbouwaannemer zelf, maar ook voor de algemene aannemer die zorgt voor de coördinatie tussen de verschillende vaklieden die de bouwknoop mee tot stand brengen.

 

Lees dit artikel verder op de website van WTCB

Bron: WTCB
Deel dit artikel:
Onze partners