Waterstof-technologie is missing link naar zelfvoorzienende woningen

De Solenco Powerbox zal een revolutie ontketenen op energievlak. Het toestel slaat energie in grote hoeveelheden op in de vorm van waterstof en vormt zo het laatste puzzelstukje om woningen in hun eigen energiebehoefte te laten voorzien. Ten laatste begin 2018 komt de Powerbox op de markt.

Woningen die op het vlak van energie volledig zelfvoorzienend zijn. Volgens velen is dat de toekomst, maar het gebrek aan capaciteit om die energie op te slagen is al enige tijd de ‘missing link’ om die toekomst te realiseren. De zon en andere hernieuwbare bronnen genereren immers genoeg energie, maar niet altijd op de juiste momenten. De zoektocht naar zo’n makkelijke oplossing voor de opslag die het plaatje rond zou maken – de kip met het gouden ei – is al even aan de gang. Solenco Power heeft die kip naar eigen zeggen gevonden, met de Solenco Powerbox.

 

Waterstof voor warmte en elektricteit

Die Powerbox is een omkeerbare fuel cell die zonne-energie omzet naar waterstof in gasvorm. Wanneer zonnepanelen te weinig energie produceren om in de elektriciteits- en warmtebehoefte van een woning te voorzien, zet de Powerbox de waterstof terug om naar elektriciteit. De restwarmte die bij die omzetting vrijkomt, kan al worden gerecupereerd om te verwarmen, maar verwarmingsproducent Giacomini – één van de partners van Solenco Power – heeft ook al enkele jaren een waterstofketel in haar assortiment die waterstof omzet in warmte. De Powerbox is trouwens ook CO2-neutraal en het enige restproduct van de installatie is water. Zo moet het een beter alternatief worden voor batterijen die duur zijn, chemisch afval genereren en op termijn aan kracht verliezen.

 

Afkoppelen van het net

Dr. Hugo Vandenborre, zaakvoerder van Solenco Power, is een autoriteit op het vlak van waterstof. De prototypes van zijn omkeerbare fuel cell komen nu in testfase. De tijd is dan ook rijp voor de commercialisatie van zijn waterstofmodule. Ook Wim Gijbels, business developer bij Giacomini en Solenco is enthousiast: “In de nabije toekomst zullen we, met de Powerbox, huizen volledig van het net kunnen afkoppelen. Dat is revolutionair. Op het Duitse Waddeneiland Borkum komt voor februari een testinstallatie die dat revolutionaire idee in de praktijk zal omzetten, in juni volt er een bij Giacomini. De bedoeling is om zo’n toestel binnen afzienbare tijd ook betaalbaar in de markt te kunnen zetten.”

 

Trekkers

Gijbels ziet in de verdere toekomst nog meer mogelijkheden. De Powerbox als laadpunt voor wagens op waterstof bijvoorbeeld. Of integratie van het Internet Of Things. “Waterstof wordt stilaan populairder, maar zoals bij elke innovatie zijn er trekkers nodig,” zegt Vandenborre daarover in de Gazet van Antwerpen. “Colruyt heeft ingezien dat heftrucks die op waterstof rijden goedkoper zijn en sneller opladen. Het Waals Gewest zet ook volop in op waterstof. Waterstof breekt door, ondanks de twijfels van sceptici.” Julien Nyst, general manager bij Giacomini en één van de voortrekkers van dit project, hoopt ook dat de testinstallatie in Bièrges laat zien dat waterstof de te volgen weg is: “Wij doen er alles aan om onze ecologische voetstap zo klein mogelijk te maken. Met de Powerbox gaan we hier nog verder mee. Energieopslag is niet de verre toekomst – het is het heden”.

 

ISH

Solenco stelt een prototype van de Powerbox officieel voor op de ISH-beurs in Frankfurt, midden maart, op de stand van Giacomini. Een eerste versie moet ten laatste begin 2018 op de markt verschijnen. Die zal een elektrische output hebben van maximum 3 kilowatt met een thermisch vermogen rond  6,5kW. (45 x60 x165 cm³). De stockage gebeurt extern in gasflessen onder druk, eventueel ingebouwd in een kast en de grootte zal variëren in functie van de behoeftes.

 

Dit artikel verscheen eerder al in het magazine Installatie & Bouw

Deel dit artikel:
Onze partners