Wattland: van industriële betonsite naar groene stadswijk (HUB, Bontinck, dmvA, OKRA & Atelier Ruimtelijk Advies)

De stad Mechelen heeft definitief het licht op groen gezet voor de nieuwe groene woonwijk Wattland, die een thuis zal bieden aan 197 gezinnen. Dankzij de vergunning kan projectontwikkelaar Cores Development vanaf volgend najaar de bouwwerken op de voormalige site van gas – en elektriciteitsnetbeheerder Fluvius starten. De eerste ​ gezinnen zullen ​eind 2026 kunnen verhuizen naar hun nieuwe woning. HUB werd aangesteld om het stadsontwerp voor de woonwijk vorm te geven. In de huidige fase tekenen zij samen met de architecten van Bontinck A&E en het Mechelse bureau dmvA de verschillende gebouwen architecturaal verder uit. Landschapsarchitect OKRA staat, in samenwerking met studiebureau Atelier Ruimtelijk Advies, in voor alle groenzones en het openbaar domein.

Mechelen is een van de meest populaire en sterkst groeiende steden van ons land. Sinds 1990 groeide het aantal inwoners met liefst 20 procent. Begin 2023 telde de stad 88.614 mensen. Om tegemoet te komen aan die woonnood ondergaat het Keerdok een metamorfose van een industriële betonsite naar een nieuwe en groene stadswijk met ongeveer 570 woningen, een stadspark, bos, vernieuwde kades en een centraal ontmoetingsplein.

 

Uitgebreide mix

Met de bouwvergunning voor Wattland schakelt de herontwikkeling van de Keerdoksite een versnelling hoger. Projectontwikkelaar Cores Development start nu met de bouw van een woonwijk met 197 appartementen, verspreid over10 gebouwen, op een boogscheut van het stadscentrum. Een nieuwe centrale weg, de Antonia Wolversstraat, splitst Wattland op in een noord – en zuidzijde.

Aan de zuidzijde van de wijk komen drie gebouwen met ruime en luxueuze villa-appartementen en penthouses. Aan de noordzijde, langs de toekomstige stadsboulevard (N16), hebben de gebouwen elk een eigen karakter, maar vormen toch een harmonisch architecturaal geheel. Naast 1, 2 en 3 slaapkamerappartementen is er ook ruimte voor ​ duplexappartementen bestemd voor co-housing en een kantoorruimte van 146 m². Centraal in de ontwikkeling komen dan weer ruime ééngezinswoningen, appartementen, duplex-penthouses en een polyvalente ruimte. Zij kijken uit op én hebben directe toegang tot de groene binnentuinen. Ondergronds zal een parking plaats bieden aan 158 autoparkeerplaatsen – en boxen, die allemaal voorzien worden van bekabeling voor laadpalen. Voorts beschikt Wattland over 661 ruime, vlot bereikbare fietsparkeerplaatsen.

 

"Het is logisch dat bij de herontwikkeling van deze site rekening wordt gehouden met het sterk veranderende klimaat. Daarom zetten we maximaal in op ontharding, zodat het regenwater vlot in de grond kan infiltreren. Groendaken bufferen het regenwater en verschillende regenwaterputten maken recuperatie mogelijk. ​ Het vele groen in Wattland vermijdt een hitte-eilandeffect waardoor het er het hele jaar door aangenaam toeven en wonen zal zijn."
- Sophie Deprez, CCO Cores Development -

 

Groen bouwen en wonen

De ontwikkeling is  volledig gasvrij dankzij een BEO-veld en lucht-waterwarmtepompen. Zonnepanelen en slimme domotica (optioneel) zorgen er dan weer voor dat het elektriciteitsverbruik beperkt blijft. Ook tijdens de sloopwerken van de bestaande bebouwing op de site wordt duurzaam met de afbraakmaterialen omgesprongen: materialen worden waar mogelijk gerecupereerd en steenachtig bouwpuin wordt dan weer gebruikt als onderste funderingslaag van de nieuwe gebouwen en wegaanleg.

Vandaag is de voormalige Fluviussite zo goed als volledig verhard, maar daar brengt de projectontwikkelaar verandering in. Slechts 30 procent van de oppervlakte zal bebouwd zijn, waardoor de bewoners er vooral in een groene oase zullen terechtkomen. Het zuidelijke deel wordt volledig ingericht als ‘Wetlands’ om het regenwater op een natuurlijke manier samen te brengen en te laten infiltreren. Die groenzone, die groter is dan een voetbalveld, zal op die manier een grote rol spelen in de waterhuishouding van de wijk. De bestaande bomen blijven waar mogelijk behouden en er komen in zowel de Wetlands als elders op de site ook tientallen nieuwe bomen en natuurlijke speelelementen bij. Centraal komen, naast het publieke plein, ook twee collectieve binnentuinen die bestemd zijn voor de Wattlandbewoners.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners