Na twee jaar renovatie opende de bibliotheek van Halle opnieuw de deuren op haar vertrouwde locatie in de Basiliekstraat. WE-S Architecten ontwierp een subtiele uitbreiding die de zichtbaarheid van het gebouw optimaliseert en tegelijkertijd de oorspronkelijke architecturale kwaliteiten versterkt. Het resultaat is een flexibele en duurzame ruimte die zich naadloos aanpast aan veranderende behoeften, met ingrepen zoals een auditoriumtrap, een vide en strategisch geplaatste raampartijen die het interieur verbinden met het achterliggende park.
De reconversie van de bestaande bibliotheek optimaliseert de plan indeling volgens de huidige en toekomstige behoeften. Enerzijds past de inbreiding binnen de structuurlogica van het bestaande gebouw; anderzijds garandeert de uitbreiding een optimale zichtbaarheid ten opzichte van de straat. Dankzij de beperkte schaal van de uitbreiding blijft de beeldwaarde van het bestaande gebouw behouden. De aanbouw blijft visueel ondergeschikt aan het hoofdvolume.
Die bewuste aanpak definieert een bescheiden palet van witte baksteen en prefab beton als aanvulling op de bestaande muren van zandsteen en gevelparement. Enkele bescheiden ramen omlijsten het weloverwogen uitzicht op de leeszaal en het daarachter gelegen park. Het voorstel richt zich zodoende op het verduurzamen van het bestaande gebouw, in plaats van er een wankel schouwspel van te maken.
De inherente kwaliteiten van het bestaande gebouw worden geaccentueerd, begeleid door enkele kleinschalige ingrepen: een auditoriumtrap die het souterrain en de begane grond met elkaar verbindt; een vide die de verschillende verdiepingen met de zolder verweeft. Dergelijke ingrepen garanderen een optimale flexibiliteit in gebruik: collecties kunnen groeien, krimpen of verschuiven zonder de bruikbaarheid van het gebouw in gevaar te brengen. Daarnaast fungeert de begane grond als een doorwaadbare, toegankelijke huiskamer die burgers verbindt, lezers streelt en bezoekers stimuleert met meer dan alleen boeken.