Waar houden architecten en aannemers rekening mee als ze een sandwichpaneel gaan voorschrijven of installeren? Welke misverstanden heersen er nog over hardschuim isolatiemateriaal en kan je met een sandwichpaneel zowel duurzaam als esthetisch en brandveilig aan de slag? Samen met Thomas Haegeman (IRS-Haegeman), Jeroen de Gruijl (USP Marketing Consultancy), Robin den Dekker (Kingspan) en Gunter Vandervoort (Kingspan) blikken we vooruit op het webinar ‘de evolutie van sandwichpanelen’, dat wordt uitgezonden op woensdag 3 mei.
Met de ontwikkeling van onder meer QuadCore brengt Kingspan niet het zoveelste sandwichpaneel op de markt. “We willen aannemers en architecten hiermee helpen om een zo goed mogelijk gebouw neer te zetten”, vertelt Robin den Dekker, Marketing & Communications Manager bij Kingspan. “We zien het als onderdeel van een geheel en daarom hebben we het ook op een andere manier in de markt gezet. Daar komt nog eens bij dat er heel wat veranderingen hebben plaatsgevonden. Waar halen voorschrijvers hun informatie vandaan? Hoe denken ze na over duurzaamheid en de ecologische voetafdruk? Kortom: wat is van belang voor de verschillende partijen uit de bouwketen en op welke manier kunnen onze producten daarin een toegevoegde waarde betekenen?”
VERWEVEN BESLUITVORMINGSPROCES
USP Marketing Consultancy bevroeg de markt in opdracht van Kingspan. Dat onderzoek bracht enkele opmerkelijke zaken aan de oppervlakte, stelt Jeroen de Gruijl, Team Leader/Consultant Bij USP Marketing Consultancy. “We hebben spelers uit de bouwsector op meerdere manieren bevraagd. Gaande van langdurige diepte-interviews met architecten en aannemers tot telefonische interviews. Daaruit bleek dat het besluitvormingsproces behoorlijk verweven is binnen het bouwteam, zowel in België als in Nederland. Met QuadCore heeft Kingspan dan ook een product in handen dat door zijn voordelen alle doelgroepen aanspreekt.”
BRANDVEILIG PRODUCT
Met QuadCore wil Kingspan het misverstand uit de wereld helpen dat enkel steenwol hét isolatiemateriaal bij uitstek is. “In de bouwsector staat iedereen open voor vernieuwing en gaat men op zoek naar innovaties, maar eens in de uitvoeringsfase vervalt men in traditionele oplossingen die men kent van jaren geleden”, vertelt Gunter Vandervoort, Commercial Director BeLux bij Kingspan. Thomas Haegeman (IRS Haegeman) beaamt. “Vanuit de verzekersector worden er ook telkens eisen gesteld inzake brandveiligheid. Bij bepaalde projecten gaan de ideeën dan al snel richting rotswol sandwichpanelen. Maar dan blijkt dat bijvoorbeeld de bestaande dakstructuur niet voldoende sterkt is om relatief zware rotswolisolatie te dragen. De isolatiewaarde van 10cm rotswol is maar de helft van een QuadCore-paneel waardoor je al richting 20 cm rotswol moet gaan waardoor het gewicht weer stijgt. Ook condensatie kan optreden bij rotswol. Kortom: rotswol leek in eerste instantie de oplossing vanuit technisch standpunt, maar uiteindelijk was QuadCore de betere optie.”
QuadCore kan nochtans sterke resultaten voorleggen op het vlak van brandveiligheid: het product behaalt de hoogst haalbare brandreactieklasse voor hardschuim: B-s1, d0. Bij brand produceren de QuadCore panelen bovendien nauwelijks rook.
EXPERTENPANEL
Het sandwichpaneel is al jaar en dag een populaire oplossing om daken en gevels te isoleren en te bekleden. De naam komt voort uit de samenstelling: twee buitenpanelen ‘sandwichen’ de laag met isolerend materiaal. Een isolerende laag die Kingspan Panels continue ontwikkelt om nóg betere thermische prestaties en brandveiligheid te bekomen. Maar wat is de impact van dergelijke ontwikkelingen op de bouwkolom? En wat zijn de aandachtpunten bij ontwerpen en bouwen met sandwichpanelen, zodat zowel installateurs als architecten er voordeel uit halen?
Deze en andere vragen worden door Rik Neven, zaakvoerder van Palindroom en Architectura, voorgeschoteld aan een panel van experts. Thomas Haegeman (IRS-Haegeman), Jeroen de Guijl (USP Marketing Consultancy), Robin den Dekker (Kingspan) en Gunter Vandervoort (Kingspan) gaat tijdens dit webinar dieper in op de laatste ontwikkelingen inzake sandwichpanelen.
GRATIS WEBINAR!
Blijf dankzij de experts in dit webinar op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op vlak van sandwichpanelen. Het webinar is gratis te volgen op woensdag 3 mei van 11.00u tot 11.40u, maar je moet je wel hier registeren.
Kan je niet live volgen? Schrijf dan alsnog in, zodat je na afloop van het webinar de terugkijklink ontvangt.