Tegels van 60 op 60 cm zijn vandaag geen grootformaattegels meer. De keuze gaat steeds vaker naar XL of XXL tegels van 100 x 100, 60 x 120 of nog groter. Niet alleen het formaat, maar ook de geringe dikte en/of het materiaal van de tegel maken dat het plaatsen van tegels een delicaat werk wordt dat de nodige aandacht vereist.
De Europese Tegelzettersfederatie gebruikt volgende definitie om een onderscheid te maken tussen grootformaat- en zeer grootformaattegels : XL tegels zijn 1 m² of groter, XXL tegels hebben een oppervlakte van 3 m² of meer. De term ‘dunne tegels' wordt gebruikt voor tegels met een dikte tussen 3 en 6 mm.
Kunstharsgebonden marmercomposiet kent revival
Keramische tegels en natuursteen behouden van oudsher hun populariteit, maar ook glastegels en harsgebonden tegels zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Kunstharsgebonden marmercomposiet bijvoorbeeld, dat voor 95% uit marmerkorrels en voor 5% uit harsen bestaat, kent een echte revival. Vroeger werden deze composiettegels vooral in grootwarenhuizen gebruikt omdat ze door hun hardheid slijtvast en krasbestendig zijn. Vandaag worden ze in allerhande projecten toegepast. Door aan de harsen en marmerkorrels kleurstoffen toe te voegen, kunnen de mooiste dessins gecreëerd worden, van vintage tot strak. Ook de afwerking van het oppervlak kan gekozen worden: onbehandeld of een oude look, wat een vintage effect nog versterkt.
Naast de eerder genoemde voordelen, maakt ook het vloeistofdichte karakter deze tegels duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Ze zijn zo weinig poreus dat het plaatsen ervan minder evident is. Een klassieke tegellijm zal niet gegarandeerd voor voldoende hechting zorgen. Hetzelfde geldt voor glastegels. Weber heeft hiervoor een aangepaste tegellijm webercol plus XXL gelanceerd.