Weefkunst ontmoet functionaliteit

Het nieuwe ontwerp ZARU van Meisterwerke werd begin april gelanceerd op de jaarlijkse designbeurs Salone del Mobile in Milaan. ZARU is een exotisch weefwerk, bestaande uit drie panelen.

Tijdens de jaarlijkse designbeurs Salone del Mobile in Milaan heeft Meisterwerke haar nieuwe werk ZARU van Isabelle Torrelle voorgesteld. Het tafereel toont een vrouw gekleed in een authentieke mantel uit oude tapisserie, omgeven door een exotisch landschap. Dat laatste verwijst naar exotische taferelen met neushoorns, leeuwen, luipaarden, pauwen, eenhoorns en decoratief loofwerk op middeleeuwse wandtapijten.

Het ontwerp van Meisterwerke bestaat uit drie panelen. Het middelste luik bevat het portret van de vrouw en de twee anderen enkel de natuurelementen. De panelen worden zowel apart als samen afgeleverd.

Verleden en heden

ZARU vormt inmiddels al de vierde collectie. Meisterwerke stak van wal met The Historians, een combinatie van oude Vlaamse middeleeuwse weefkunst, barokke portretten en vreemde anachronismen. De tweede collectie Les Femmes de Delft viel in de prijzen. Het werk GilgaDelft kreeg in februari de German Design Award 2019 in de categorie ‘Home Textiles and Home Accessoiries’ dankzij creativiteit, vakmanschap en functionaliteit.

Al snel volgde de derde collectie genaamd Love at First Sight. Curator Nicole Uniquole daagde Torrelle tijdens haar deelname aan Masterly in Den Haag uit om een eigen interpretatie te brengen van een bestaand werk. Torrelle koos voor een schilderij van Anna Paulowna, Russische prinses en echtgenote van Koning Willem II.

Functionele decoratie

In tegenstelling tot de eerdere collecties legt Torrelle met ZARU de focus op weefkunst. Zo combineert Torrelle een gewoven textuur met borduurkunst in de panelen. Die panelen zijn niet enkel een kanttekening bij onze geschiedenis, ze dempen bovendien lawaai dankzij geluiddempend materiaal.

Torrelle hecht dan ook waarde aan de functionaliteit van haar decoratiestukken. De ontwerpen van Meisterwerke dienen niet enkel als wanddecoratie, maar ook als kamerschermen, gemonteerd in een elegante metalen voetsteun.

Deel dit artikel:
Onze partners