Weerspiegeling van eeuwenlange bouwevolutie in De Kaplote

Met zijn complexe geschiedenis van verbouwingen en opdelingen onder verschillende bewoners én een mix van bouwstijlen, weerspiegelt De Kaplote in het West-Vlaamse Wingene de bouwevolutie en de manier van leven door de eeuwen heen. Samen met aannemers Monument Vandekerckhove en Aardig Gedacht restaureerde Bressers de van oorsprong 16de-eeuwse vakwerkhoeve op zo’n manier dat die verschillende bouwfases zo goed mogelijk zichtbaar bleven.

De Kaplote – waarvan de naam volgens sommigen verwijst naar kapel van hout – is vooral bekend om zijn goed bewaarde houten vakwerkconstructie uit de zestiende eeuw. Omdat er daar maar heel weinig van zijn in de provincie, wordt de hoeve vaak gezien als een uniek bouwwerk in het West-Vlaamse erfgoedlandschap. Om de oudste bouwfase van het gebouw extra te laten opvallen in het interieur, werden de originele houten balken niet geschilderd. De muren daarentegen kregen een laagje witte verf.

Grote delen van de centrale vakwerkwand werden met leem- en vitswerk - waarbij vakken in een houten skelet opgevuld worden met houten vlechtwerk en dichtgepleisterd worden met leem - gerestaureerd. Deze prehistorische bouwtechniek werd in de zestiende eeuw ook al aangewend om de muren van de hoeve op te bouwen.

De rode kleur van de buitengevel en het groene raamwerk dateren dan weer van een latere bouwfase in de negentiende eeuw. Ook deze elementen ondergingen een grondige restauratie.

Unieke vondst


Tijdens de restauratie werd in de inkomhal van de hoeve een zwart-rode vloer in aarden tegels aangetroffen. Deze unieke vondst, die zich 15 centimeter onder het loopoppervlak bevond, bleek de originele vloer van De Kaplote te zijn en werd dan ook in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

Lokaal erfgoedhuis


Sinds haar oplevering in het voorjaar van 2019 doet De Kaplote dienst als lokaal erfgoedhuis waar socio-culturele activiteiten en educatieve projecten kunnen plaatsvinden. Op de benedenverdieping werden daartoe polyvalente ruimtes ingericht en onder het dak bevindt zich een educatieve ruimte. In de achterbouw en aangebouwde delen van de hoeve zijn ondersteunde functies – denk maar aan een kleine keuken, sanitaire voorzieningen en circulatie – ondergebracht om de hoeve optimaal te laten functioneren.

Tijdens de renovatie van het gemeentehuis van Wingene in 2021 zullen tevens een aantal activiteiten van het gemeentebestuur, waaronder zitdagen van het college en vergaderingen, in De Kaplote doorgaan. Op vraag van de inwoners van de West-Vlaamse gemeente zullen huwelijken al vanaf midden maart in de vakwerkhoeve georganiseerd kunnen worden.

Deel dit artikel:
Onze partners