Laatstejaarsstudenten of jonge architecten met baanbrekende ideeën over het wonen van morgen. Daar is de provincie Antwerpen naar op zoek. Wie kans wil maken op de WOAW, de woonidee-award van de provincie Antwerpen, kan tot en met 31 oktober zijn of haar idee pitchen via de website van de Provincie Antwerpen. De laureaat krijgt een jaar begeleiding door woonexperts en 5.000 euro startbudget om het woonidee toegankelijk te maken voor het grote publiek.
Een slimme voorzet rond kwaliteitsvolle huisvesting voor nieuw samengestelde gezinnen, een opvouwbaar tijdelijk verblijf voor seizoensarbeiders, een cohousingmodel ontworpen voor in een kerk, de vermarkting van een opbergmeubel-prototype dat een toegevoegde waarde biedt in een compact appartement, een collectief compostverwerkingsconcept voor stedelijke wijken of een stimulerend uitdoofbeleid voor slecht gelegen gronden en woningen…
De ideeën mogen zeer uiteenlopend zijn. Uit alle inzendingen voor de WOAW kiest een jury van woonexperts het meest veelbelovende idee.
“Het wonen van morgen geven we vandaag een duwtje in de rug vanuit provincie Antwerpen. En dat loont, de winnaars van de vorige WOAW wisten enthousiasme en expertise te combineren in hun ontwerpen. Voor deze oproep staan we opnieuw open voor innovatie,” verduidelijkt gedeputeerde voor Wonen Kathleen Helsen. “Het kan gaan om een idee voor een gezonde woonomgeving, over bouwen of wonen in functie van het veranderende klimaat, een nieuwe bouwmethode die de afvalberg verkleint, … tot zelfs innovatieve financieringsmechanismen bij nieuwe woonvormen. Er zijn dus heel veel studierichtingen en beroepsgroepen die zich aangesproken kunnen voelen.”
Ben je laureaat? Dan word je een jaar lang begeleid door een klankbordgroep van woonexperts. Je rapporteert op regelmatige tijdstippen over de vooruitgang van je onderzoek. De leden van de klankbordgroep coachen je en staan je bij met advies.
Daarnaast krijg je een startbudget van 5.000 euro. Met dit budget kun je meteen aan de slag om bijvoorbeeld advies in te winnen, een projectbezoek te bekostigen, materiaal te ontwikkelen, enzovoort.
De dienst Wonen biedt de laureaat bovendien een platform om de resultaten voor te stellen aan een breed publiek.
Laatstejaarsstudenten aan een hogeschool of universiteit en jonge onderzoekers of professionals die een maatschappelijk verschil willen maken, maken een kans op de WOAW. Zij kunnen tot en met 31 oktober 2024 hun idee pitchen op 2 A4’s en indienen via de provinciale website.
In 2022 won ‘Build to Rebuild’ van het ontwerperstrio Rune Degryse, Cassandra Van Peer en Pieter-Jan Lerno de allereerste editie van de WOAW.
Het winnende idee van Rune, Cassandra en Pieter-Jan maakt dubbelhoge casco ruimtes flexibel aanpasbaar met gestandaardiseerde, eenvoudig (de)monteerbare elementen. Dit circulaire en budgetvriendelijke zelfbouwpakket laat bewoners hun woonruimte aanpassen aan hun veranderende woonbehoeften, van een dubbelhoge loft tot een woning met meerdere slaapkamers.
Het ontwerperstrio pleit voor een herwaardering van de dubbele plafondhoogte, zowel bij nieuwbouw als bij reconversie, als antwoord op veranderende woonnoden. Flexibiliteit hoeft zich niet te beperken in lengte en breedte, maar kan ook in de hoogte.
Het bouwpakket kan een flexibele tool zijn voor architecten, doe-het-zelvers, ontwikkelaars etc. om nieuwbouw- en verbouwingsprojecten te realiseren.
De laureaat van 2023, Eva O'Connor, onderzoekt hoe een bestaand industrieel gebouw kan worden omgevormd tot een collectief woonproject. In haar ontwerp voor een oude garage in Borgerhout geeft ze de site een circulaire herbestemming, waarbij ze zoekt naar een logische schakeling van programma's die de geleidelijke overgang vormen tussen de publieke ruimten voor de buurt en de privé-vertrekken.