Welke kleur hoort bij welke ruimte?

De kleuren die ons omringen in ons dagelijks leven hebben meer dan gewoon een esthetische betekenis. Ze beïnvloeden onze ervaringen, ons gedrag en onze prestaties en ze helpen ons te navigeren door onze fysieke omgeving. Bewust werken met kleur creëert een basis voor welzijn, gemoedsrust, creativiteit en efficiëntie. Kinnarps biedt een kleurengids aan die je richtlijnen geeft over een selectie kleuren en hun invloed.

Kleuren beïnvloeden ons vaak meer dan we beseffen. De perceptie van kleuren bevindt zich bij de mens in het limbische systeem, het deel van onze hersenen dat functies beheert zoals emotionele reacties en onbewuste gedachten. Dit wijst op een sterk verband tussen onze perceptie van kleur en ons vermogen om emoties te verwerken, nieuwe dingen te leren en onze motivatie te vergroten. Daarom is het belangrijk stil te staan bij de activiteiten die worden uitgevoerd in een ruimte, zodat je de juiste kleur kunt kiezen om deze activiteiten te stimuleren. Dit verhoogt de kans dat je het gedrag van de personen in de ruimte kunt stimuleren of sturen.

Kleuren van natuur

Het selecteren van wat er op dit moment trendy en aantrekkelijk is, kan contraproductief zijn. De keuze van de kleuren hangt af van wat je wilt bereiken en van de mensen die tijd zullen doorbrengen in de ruimte. Tijdloze kleuren die worden gekozen op basis van de context verhogen uiteindelijk de waarde van je investering. De juiste kleurkeuze op de juiste plaats vermindert ook de slijtage en de noodzaak voor onderhoud. Er zijn heel wat indicaties dat kleuren die dicht bij het eigen kleurenpalet van de natuur liggen, zoals groene en aardse tinten, een speciaal effect hebben op het vermogen van de mens om te recupereren en dus geschikt zijn voor de meeste werkomgevingen. Aardse en gedempte ton-sur-ton kleuren creëren niet alleen een gevoel van rust, maar zijn ook gemakkelijk met elkaar te combineren, met behoud van consistentie en harmonie. Dit maakt het eenvoudig meubels uit verschillende delen van het bedrijf te combineren naarmate dit nodig blijkt, waardoor een binnenruimte ontstaat die flexibel en duurzaam is gedurende een lange periode.

Verschillende kleuren, verschillende invloeden

Sommige kleuren kunnen gesprekken en pieken van energie of activiteit stimuleren, terwijl andere kleuren aanleiding geven tot sereniteit, stilte of reflectie. Kleuren beïnvloeden iedereen op een andere manier. Het is daarom heel belangrijk te weten wie tijd zal doorbrengen in de ruimtes en welke activiteiten ze zullen uitvoeren voor de kleuren worden gekozen.

Bij kleuren is het belangrijk rekening te houden met dat de kleur koud of warm kan zijn en verkrijgbaar is in verschillende tinten. Een kleur kan totaal andere gevoelens opwekken, afhankelijk van het samenspel tussen kleur, toon, licht, koude, warmte en contrast. Zelfs kleine verschillen kunnen de perceptie van een ruimte en de verhoudingen veranderen. Wat er op een bepaalde manier uitziet op een vlak oppervlak kan een totaal andere indruk creëren als het in een ruimte wordt aangebracht. De indruk kan ook wijzigen afhankelijk van daglicht en de verlichting. Bovendien beïnvloeden kleuren elkaar wanneer ze samen worden aanschouwd, wat de perceptie van de hoogte, breedte, diepte, balans en oriëntatie van de ruimte kan veranderen.

Licht en warmte

Licht en warmte hebben een diepgaand effect op hoe mensen kleuren waarnemen. Je kunt de kleur en holistische indruk van een ruimte aanzienlijk veranderen door simpelweg de verlichting aan te passen. Het moment van de dag is ook cruciaal voor hoe we een kleur waarnemen. Lichte kleuren bieden het voordeel dat ze het licht van buiten absorberen, waardoor we overdag alerter zijn. Donkere kleuren blokkeren het licht. Studies hebben aangetoond dat koude kleuren vaak negatiever worden gewaardeerd en warme kleuren positiever. Koude, koele kleuren verlagen de bloeddruk en helpen de concentratie.

Het menselijk oog kan ongeveer 10 miljoen verschillende kleurschakeringen onderscheiden. Hoe bepaal je welke kleuren je wilt gebruiken in je ruimtes? In de kleurengids van Kinnarps kan je een aantal algemene richtlijnen over een selectie van kleuren en de invloed die ze hebben op mensen raadplegen.

Bron: Kinnarps
Deel dit artikel:
Onze partners