Voor elke woning bestaat een geschikte warmtepomp. Het komt er net op aan de juiste technologie te kiezen voor de woning in kwestie. Zo is de lucht-waterwarmtepomp van Itho Daalderop – de ‘HP-S’ bijna altijd geschikt voor renovatie. Deze HP-S is een compleet concept voor duurzaam verwarmen én koelen van de woning. Door het bijplaatsen van een boilervat kan je ook je warm water op energievriendelijke manier geleverd krijgen.
De lucht-waterwarmtepomp onttrekt warmte-energie aan de buitenlucht. Voor koeling in de zomer wordt warmte aan de woning onttrokken en aan de buitenlucht afgegeven. Om van die ecologische oplossing te kunnen genieten in een te renoveren woning, kan je best rekening houden met een aantal beslissingen bijkomende parameters.
Performante isolatie
Ten eerste moet de isolatie voldoende performant zij, op je woning voldoende luchtdicht is. Daar gaan we in deze tijden per definitie van uit, nietwaar?
Een ander euvel zijn vaak de bestaande verwarmingstoestellen zelf. Authentieke chauffages in gietijzer of gewone klassieke muurverwarming functioneert op hoge temperatuur: het warm water dat door de toestellen stroomt, stijgt tot 70° C om de gewenste
kamertemperatuur te bekomen. De lucht-waterwarmtepomp daarentegen presteert het beste met een lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming, of lage temperatuurconvectoren. Daar wordt het water in de verwarmingsleidingen slechts tot 35°C opgewarmd, waardoor de warmtepomp minder energie nodig heeft om de temperatuur in de woning op peil te houden.
lucht-waterwarmtepomp
Wordt je bestaande woning verwarmd met gewone radiatoren, en is vloerverwarming leggen niet aan de orde, dan moet je verwarmingswater tot zo’n 70 °C worden opgewarmd om je woning ’s winters warm te krijgen. De meeste warmtepompen verwarmen maximaal tot 65 °C. Daar kan een uitweg voor zijn. In oudere woningen zijn verwarmingsinstallaties en radiatoren vaak ‘overgedimensioneerd’. Dat wil zeggen dat ze meer warmte kunnen afgeven dan nodig. Zeker als je woning extra geïsoleerd is, kunnen deze klassieke chauffages de woning voldoende warm houden, zelfs met een lagere temperatuur van het leidingwater.
Hoe kom je te weten of jouw renovatie een lucht-waterwarmtepomp kan verwelkomen? Laat een warmteverliesberekening uitvoeren. Valt die positief uit, dan kan je de sprong wagen! In combinatie met zonnepanelen kan je dan alsnog energiezuinig én klimaatneutraal verwarmen.
binnen- en buitenunit
De HP-S bestaat uit een binnen- en buitendeel. De binnenunit hangt in je technische ruimte en is via koelleidingen verbonden met een buitenunit. Die bevindt zich meestal op een terras of plat dak. De lucht-water warmtepomp kan op afstand worden bediend via slimme klimaatthermostaat Spider.
Je kan de lucht-waterwarmtepomp ook integreren in een ‘hybride’ opstelling. Zo laat je je cv-ketel fungeren als back-up systeem wanner de warmtepomp een te klein rendement levert bij zeer koude buitentemperaturen. De hybride opstelling kan ook een tijdelijke opstelling zijn, tot bijvoorbeeld de woning voldoende is geïsoleerd.