Op de Weststationsite in Sint-Jans-Molenbeek is het tijdelijke Westpark geopend, een openbaar stuk groen van bijna 25.000 m2. Bezoekers kunnen er terecht van woensdag tot zondag. De definitieve ontwikkeling van het park staat gepland in 2026. Leefmilieu Brussel leidt de werken in goede banen samen met citydev.brussels. Ondertussen zorgt het tijdelijke park alvast voor leven in de brouwerij.
Het Westpark heeft voorlopig een oppervlakte van 25.000 m2 en neemt plaats in het sterk betonnen en dichtbevolkte West Station-gebied. Het maakt deel uit van een braakliggend terrein van 13 hectare dat in het bezit is van de NMBS en Infrabel. Voor de realisatie van de site werkte perspective.brussels een richtplan van aanleg (RPA) uit dat in september 2021 werd goedgekeurd door de Brusselse regering. Daarnaast loopt er sinds 2017 een stadsvernieuwingscontract (URC) waardoor er bepaalde doelstellingen van dit plan kunnen waargemaakt worden.
Citydev.brussels staat in voor de ontwikkeling van het complexe project. De regering vroeg hen om het volledige project te coördineren en de strategie en operaties uit het MDP uit te rollen.
“In dit soort dossiers is er één grote uitdaging: de intenties van het aanlegplan omzetten in iets concreets. Dat verloopt in fases zodat de omwonenden zelf kunnen bepalen hoe hun buurt eruit zal zien en deze verandering omarmen. Onze rol? Wij coördineren het concrete luik door samenwerkingen aan te gaan met alle stakeholders: de NMBS, Leefmilieu Brussel, het Brussels Gewest, de gemeente en vzw Toestand.”, vertelt administrateur-generaal van citydev.brussels Benjamin Cadranel.
Toegankelijkere gemeente
In 2021 zetten de stakeholders van het project alvast de eerste grote hordes om het RPA concreet in te vullen. Dankzij het Memorandum of Understanding (MoU) dat citydev.brussels en de NMBS sloten, kon Leefmilieu Brussel gebruikmaken van de grond voor het toekomstige recreatieve park via een opstalovereenkomst van 30 jaar. Zo kwam de aanleg van het tijdelijke openbare park in een stroomversnelling.
Na de nodige bodemonderzoeken en voorbereidende saneringswerken is het Westpark officieel open voor publiek, tot de werken voor het definitieve park starten. De opening brengt goed nieuws aan de buurtbewoners. Zij kunnen nu een groen plekje in hun gemeente ontdekken.
“Deze buurt is enorm dichtbevolkt. Overal waar je kijkt zie je namelijk beton. Het Westpark brengt groen en de nodige zuurstof met zich mee, en zal nog verder ingericht worden. Het maakt deel uit van een groter, ambitieus plan voor de volledige herinrichting van de Alphonse Vandenpeereboomstraat. De volgende stap is de metamorfose van het voormalige Pythagoras-restaurant. De projecten die we hier uitvoeren zal ervoor zorgen dat de buurt de komende jaren ingrijpend verandert. En dit maakt de gemeente toegankelijker en gezelliger voor de inwoners.”, besluit Catherine Moureaux, burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek.
Een park in ontwikkeling
Het park zal stelselmatig worden aangevuld. De keuze van de inrichting en het activiteiten (sport, ontspanning en lokale initiatieven) staan in teken van de noden van de gebruikers. Dit tijdelijke project biedt de kans om verschillende inrichtingen uit te testen, die nadien ook eventueel een definitieve plek in het park krijgen.
“De Brusselaars hebben de toekomst van dit park mee in handen. Het moet uitgroeien tot een plek die echt van hen is. Door regelmatig met hen in dialoog te treden, weten we duidelijk wat ze nodig hebben en welke activiteiten we dus best voorzien. In deze buurt is er amper groen, dan is die wisselwerking eens zo belangrijk. Met het Natuurplan willen we ervoor zorgen dat elke Brusselaar een stukje groen heeft op minder dan 200 meter van z’n woning.”, zegt Erik De Schrijver van dienst Inrichtingsprojecten bij Leefmilieu Brussel.
Gemengde buurt
Het stuk grond biedt enorm veel ontwikkelingspotentieel. Uiteindelijk zal er een nieuwe gemengde wijk gebouwd worden die de naburige wijken aan weerszijden van de trein- en metrosporen tussen het Weststation en Ossegem met elkaar zal verbinden. Naast het park komen er ook woningen, winkels, economische activiteiten en diverse gebruiksvriendelijke landschapsvoorzieningen zoals een wandel- en fietspad naast het treinspoor en een groene zone voor biodiversiteit die niet toegankelijk is voor het publiek.
Je kan het Westpark bezoeken via de Alphonse Vandenpeereboomstraat. Het is van woensdag tot zaterdag open van 10u00 tot 16u30 (winteruren). Toestand vzw beheert het tijdelijke park in opdracht van Leefmilieu Brussel, en zorgt er voor permanentie.