Wetenschap in studentenkoten Van Der Meeren

De studentenkoten op de VUB-campus in Elsene zouden in eerste instantie verdwijnen volgens het masterplan van de campus, maar meer dan de helft zal nu toch blijven staan. Een deel van de modernistische betonnen koten die ontworpen werden door Willy Van Der Meeren wordt nog bewoond door studenten, maar een deel wordt nu al ingepalmd door wetenschappers van verschillende disciplines. Dat meldt BRUZZ.be

Verschillende wetenschappers gebruiken de ruimtes om te experimenteren rond onder meer renovatiemogelijkheden en circulair bouwen. Voor de koten die nog leeg staan, wordt naar een oplossing gezocht. "Het kan zijn dat daardoor enkele koten meer zullen verdwijnen", zegt VUB-beleidsmedewerker Nancy Musschebroeck op BRUZZ.be. "Momenteel denken we nog na over alternatieve invullingen, maar die zijn er tot vandaag nog niet. We hebben nog geen budget voor de renovatie van sommige units en we houden er rekening mee dat ze de kern uitmaken van onze campus. Leegstand is dus onaanvaardbaar."
 

Wetenschappelijke invulling

In een van de blokken komt een nieuwe elektronenmicroscoop van de onderzoeksgroep van professor Steyaert. Joeri Van Mierlo, onderzoeker in het domein van elektronische voertuigen en brandstofcellen, krijgt ruimte om zestien onderzoekers aan het werk te zetten.

Andere onderzoeksprojecten richten zich vooral op de bouwwereld, bijvoorbeeld het EU-onderzoeksproject Buildings as Material Banks (BAMB) van de vakgroep Architectonische Ingenieurswetenschappen. Zij doen onderzoek naar innovatieve ontwerpstrategieën en technische oplossingen voor veranderingsgericht bouwen.

Daarnaast is WVDM Living Lab een project dat innovatieve renovatiestrategieën wil uitwerken en daarbij rekening houdt met elementen als erfgoedwaarde, milieu-impact en kostprijs. Dit zullen in de toekomst de enige kamers zijn die hun residentiële karakter behouden.

Lees meer over deze projecten op BRUZZ.be

Bron: Bruzz
Deel dit artikel:
Onze partners