Wetgeving: nieuwe regelgeving rond verlichting

Sinds begin december zijn de nieuwe regelgevingen met betrekking tot ecodesign en energy labelling van verlichting van kracht. Deze vernieuwde wetgeving zorgt onder meer voor de uitfasering van energie-inefficiënte verlichtingsbronnen.

De nieuwe regels werden op 5 december 2019 gepubliceerd. De meest opvallende maatregel is de uitfasering van verouderde TL-buizen  (zoals T2, T8 en T12), halogeen lampen (zoals GY6, 35) en spaarlampen (zoals CFLi). Deze verlichtingsbronnen moeten eruit omdat ze niet energie-efficiënt zijn, en omdat er voldoende alternatieven op de markt bestaan die wél energie-efficiënt zijn.

De uitfasering betekent niet dat de verlichtingsproducten onmiddellijk verdwijnen. De uitfasering verloopt in fasen: één deadline vanaf 01.09.2021 en één vanaf 01.09.2023. Fabrikanten hebben, afhankelijk van het type lamp, tussen de 1,5 en 3,5 jaar de tijd om zich voor te bereiden op de uitfasering. Wie dit type lampen in gebruik heeft zal mogelijk zijn armaturen moeten aanpassen of vervangen, om zodoende de efficiëntere alternatieven te kunnen gebruiken.

Vereenvoudiging

Verder beoogt de nieuwe regelgeving ook een administratieve vereenvoudiging. Drie aparte ecodesignregelgevingen (niet-gerichte lampen en bijbehorende armaturen, gerichte lampen en bijbehorende armaturen en straatverlichting) worden samengevoegd tot één regelgeving voor lichtbronnen. Alle producten met een geïntegreerde verlichtingsbron vallen vanaf 2021 onder de scope van deze regelgeving: niet enkel lampen en armaturen maar ook bepaalde types schoenen en bagage.

Lees meer over de nieuwe regelgeving op de website van Agoria.

Deel dit artikel:
Onze partners