De valbeveiliging op een (groen)dak laat te vaak te wensen over, ook al is dat bij wet verplicht vanaf een valgevaar van 2 meter hoogte. “Doordat wij niet alleen een specialist zijn in de aanleg van groendaken, maar ook in valbeveiliging voor hellende en platte daken kunnen wij onze klanten volledig ontzorgen. En zelf veilig werken, natuurlijk", zegt Dave Martens, algemeen manager van IBIC, specialist voor groendak en valbeveiliging.
Veiligheid is per definitie een focuspunt voor wie op een dak werkt of rondwandelt. “Zeker voor daken die vrij toegankelijk zijn en volstaan met zonnepanelen, airconditioning units en andere technieken – wat steeds meer het geval is – moet er een minimum aan maatregelen worden genomen”, zegt Dave Martens. “Als we de bouwheer, de projectontwikkelaar, de aannemer of de syndicus van een VME (Vereniging van Mede-Eigenaars) wijzen op valgevaar door het ontbreken van veiligheidselementen, kunnen we steeds meteen een oplossing voorstellen.”
Sinds de overname van De Boer in 2018 maakt het bedrijf deel uit van IBIC Safety. Dave Martens: “Zo combineren we twee sterke core businesses: installatie en keuring van valbeveiliging enerzijds en groendaken en daktuinen anderzijds. Zo kan IBIC hoogkwalitatieve en innovatieve totaaloplossingen aanbieden."
Eén partij voor de aanleg van groendak en valbeveiliging
“We willen onze klanten zoveel mogelijk ontzorgen voor alles wat gerelateerd is aan het groendak of de daktuin. Dankzij IBIC Safety kunnen we daarin nog een flinke stap verderzetten dan de aanleg en het onderhoud, waarin we al 25 jaar ervaring hebben. Onze projectleiders checken altijd op voorhand of er valbeveiliging is. Zo ja, dan gaan we aan de slag. Indien niet – en dat is toch het geval bij 5 à 10 procent van de projecten – maken we een voorstel voor een individuele of collectieve beveiliging van dat dak.
Niet enkel bij de aanleg, ook bij het onderhoud van het groendak, maar ook van de zonnepanelen of andere technische elementen op het dak is het van belang te zorgen dat iedereen veilig kan rondlopen en werken. "Dat al die werken door één partij kunnen worden uitgevoerd, is zeker een pluspunt als het gaat om aansprakelijkheden.”
Nogal wat valbeveiligingssystemen doorboren de waterdichting van het dak. “Daar kunnen wij dan weer de meerwaarde aanbieden van de SOPREMA Group, waar IBIC intussen 10 jaar deel van uitmaakt. SOPREMA heeft met Soprasafe een eigen verankeringssysteem om één of meer mensen te beschermen die op hoogte werken. En uiteraard heeft de expert in waterdichting en isolatie de kennis en toepassingen om de boorgaten van de bevestigingspunten vakkundig en met de juiste materialen af te dichten. Als IBIC instaat voor installatie van het beveiligingssysteem en de waterdichte afwerking rond de ankerpunten, dragen wij daar uiteraard de verantwoordelijkheid voor.”
Individuele of collectieve valbeveiliging
Er zijn twee opties: individuele of collectieve valbeveiliging. Bij individuele valbeveiliging gaat het over ankerpunten, muurankers of levenslijnen waar een persoon zich met een harnas aan vasthaakt. Dave Martens: “Dat beperkt de bewegingsvrijheid en brengt altijd extra handelingen met zich mee, wat meteen ook de reden is waarom het gemakkelijker is om te kiezen voor een collectieve valbeveiliging als je vrij wil rondwandelen op het dak. In de praktijk wordt collectieve valbeveiliging vooral gebruikt op bedrijfsgebouwen, want zo’n balustrade mag dan wel praktisch zijn, het oogt niet altijd even mooi.”
Elke partij heeft belang bij een correcte valbeveiliging. De bouwheer draagt de verantwoordelijkheid over de veiligheid van wie werken uitvoert en de syndicus is aansprakelijk voor de veiligheid bij onderhoudswerken. “Maar het is ook onze verantwoordelijkheid om pas aan het werk te gaan als er een minimum aan veiligheidsmaatregelen zijn”, vult Dave Martens aan, “want op veiligheid en een mensenleven staat geen prijs.”