Weysen & De Baere ontwerpen kinderopvang in Lichtaart

Gemeente Kasterlee heeft architecten Weysen & De Baere aangetrokken om een nieuw gebouw voor de kinderopvang in Lichtaart te ontwerpen. Het ontwerp voor het compacte, maar tegelijk veelzijdige en flexibele gebouw zal vanaf midden 2011 verwezenlijkt worden.

Gemeente Kasterlee heeft architecten Weysen & De Baere aangetrokken om een nieuw gebouw voor de kinderopvang in Lichtaart te ontwerpen. Het ontwerp voor het compacte, maar tegelijk veelzijdige en flexibele gebouw zal vanaf midden 2011 verwezenlijkt worden.



Een kinderopvang, een wereld op zich

Het onderkomen voor een kinderopvang is meer dan zomaar een gebouw. Een kinderopvang dient geborgenheid en huiselijke gezelligheid uit te stralen, want voor een kind is het een tweede thuis. Ze bereidt ieder kind voor op de “grote mensenwereld”, met gekende routines enerzijds en verrassingen anderzijds. De opvang fungeert als een microkosmos en draagt hierdoor een fundamentele, educatieve rol in zich: het kind leert er interageren met anderen en met de buitenwereld. Een dergelijke leef- en werkomgeving dient gestructureerd, overzichtelijk, ergonomisch en praktisch te worden vorm gegeven, met een ontwerp waarin gemoedelijkheid en avontuurlijkheid hand in hand gaan. Daarom is een harmonische opbouw en relatie tot die buitenwereld, de omgeving, essentieel.



Een compact volume

Vanuit dat standpunt werd een gebouw uitgetekend dat vertrekt van de bestaande omgevingsfactoren. Een optimale oriëntatie laat voldoende daglicht binnen en biedt brede zichten op het zuidelijk gelegen speelterrein. Het gebouw keert zich met de rug naar de noordelijk gelegen straatkant en stelt zich open naar de zuidelijke achtertuin. De privacy van de oostelijk gelegen buren blijft hierbij gegarandeerd. Deze vormgeving resulteert in een compact volume met dakterras. Het herbergt alle administratieve, technische en stille ruimtes. Tussenin dit compact volume en de buitenruimte wordt een transparante, motorische ruimte voorzien. Ze fungeert als “buitenkamer”, een overgangszone tussen binnen en buiten. Ze is vrij toegankelijk voor iedere leeftijdsgroep.



Tussen de straatkant en het achterliggende speelterrein worden 2 zichtassen getrokken onder de vorm van kijkgaten die het compacte volume doorkruisen. Ze verankeren het gebouw in zijn omgeving. Beide kamers kunnen eventueel worden bestemd voor verschillende leeftijdsgroepen: enerzijds 2.5 - 4 jaar en anderzijds 4 - 8 jaar. De bovenste verdieping met aangrenzend buitenterras is bestemd voor kinderen tussen 8 en 12 jaar.



Het compacte volume wordt afgewerkt met een flexibel, houten hekwerk. Het creëert een afgesloten buitenruimte aan de westkant. Bovendien schermt het bij momenten de achtertuin af van de straat. Op andere momenten klapt het hekwerk toe, waardoor het achterliggende speelterrein publiek toegankelijk wordt. Zodoende ontstaat een compact, maar tegelijk veelzijdig en flexibel gebouw dat zich als kinderopvang vernestelt in zijn omgeving.




 

Deel dit artikel:
Onze partners