Baksteen is en blijft het favoriete gevelbekledingsmateriaal van de Belgische (ver)bouwer.
Wienerberger speelt in op de trends en brengt een aantal nieuwe architecturale gevelstenen uit. In trek zijn vooral gesmoorde bakstenen, lange, smalle formaten en gevelstenen met een speciaal effect.
Gesmoord: voor creatieve en eigenzinnige architectuurSmoren is enorm populair. Met zijn aanbod aan grijs gesmoorde gevelstenen biedt Wienerberger ruime mogelijkheden voor een creatieve en eigenzinnige architectuur.
Het smoren gebeurt in een zuurstofarme atmosfeer. Welke nuance van grijs wordt verkregen, hangt af van meerdere factoren: de basiskleur van de steen, de manier van stapelen en de toevoeging van bepaalde stoffen (bv. kolen) tijdens het smoorproces.
Een greep uit het gesmoorde aanbod: Marono Gesmoord, Linnaeus Gesmoord, Hectic Gesmoord, Agora Zilvergrijs, Agora Alugrijs, Blauwe Paepesteen, Veldbrand Gesmoord, Pastorale Gesmoord.
Hectic GesmoordWasserstrich Special collectie: resoluut hedendaagsDe Wasserstrich Special gevelstenenreeks heeft een extra lang en dun formaat van 490x110x38 mm. De ruwe, oneffen textuur van deze gevelstenen is het resultaat van een doordachte mix van natuurlijke klei en water. De verweerde look is robuust en toch trendy. De Wasserstrich Special gevelstenen komen dan ook verlijmd of dungemetseld het best tot hun recht.
De stenen zijn verkrijgbaar in drie verschillende kleuren: Rood, Grijs (gesmoord) en Zwart (gesmoord).
De Wasserstrich Special reeks heeft een extra lang en dun formaat (arch. Corbiau, Ukkel).Linnaeus gevelstenenreeks: aantrekkelijk, puur en strakDe strengpersstenen uit de Linnaeus reeks zijn karaktervolle stenen met een strak uiterlijk. Ze hebben de typische oppervlaktestructuur van een ‘Wasserstrich’-steen: door de lichte nerving en schaving en hun subtiel persboordje zien ze eruit alsof ze werden gevormd door het persen van klei in een mal die verneveld werd met een kleine waterstraal. Dankzij deze look is de natuurlijke kleur van de kleimix mooi zichtbaar. Ze hebben daarnaast ook een typisch zacht genuanceerd aspect. Dit alles maakt ze tot dankbare stenen voor stijlvolle gevels met zuivere lijnen.
De Linnaeus reeks is momenteel beschikbaar in volgende varianten: Robinia (rood genuanceerd), Betula (donkergeel tot oranje genuanceerd), Tilia (rood genuanceerd met 10% oranjegetinte stenen), Salix (lichtgrijs-bruin), Fagus (bruin), Quercus (donkerbruin) en Gesmoord (zwart-grijs) en dit in formaat 288 x 88 x 48 mm. De Quercus en Robinia zijn tevens beschikbaar in het lichtere en smallere Eco-brick formaat, Dit formaat is 23mm dunner dan de gebruikelijke gevelsteen en neemt daardoor gemiddeld 30% minder ruimte in beslag.
Links: Linnaeus Fagus met gewone voegen. Rechts: Linnaeus Tilia gelijmd.Marono: voor een gevel met structuurDeze gevelstenen ogen tegelijkertijd egaal en ruw, robuust en toch verfijnd. Naast de Marono Bruin, Marono Rood en Marono Gesmoord, bestaan een aantal Extra-varianten, waarbij de ruwe textuur van de steen nog meer is geaccentueerd. Naargelang de gewenste structuur van de gevel kunnen de verschillende varianten perfect met elkaar gecombineerd worden. Ze bieden de architect de mogelijkheid om met kleuren te spelen en exact het gewenste effect te realiseren.
Deze gevelstenen zijn uitermate geschikt om te verlijmen of te dunmetselen. Hierbij benadrukken de dunne voegen nog meer de ruwe textuur en zorgen voor een dynamisch karakter van de gevel. Ze kunnen evenwel ook volgens de traditionele manier gevoegd worden, waarbij een toon-op-toon voeg het mooiste effect oplevert.
De Marono reeks is verkrijgbaar in Bruin, Bruin Extra, Grijs-Bruin Extra genuanceerd, Rood, Rood Extra, Extra F1, Extra E1, Gesmoord en Gesmoord extra in formaten 188x88x63 en 288x88x48. De Marono Bruin Extra, Gesmoord Extra en Rood Extra zijn tevens beschikbaar in het smallere Eco-brick formaat 288x65x48.
Links: de bijzondere structuur van de Marono Extra. Rechts: Een realisatie met Marono Rood (arch. Kennes, Elegeert).Iluzo: traditioneel gemetseld met de look van gelijmdHet lijmen en dunmetselen van gevelstenen is ontegensprekelijk een trend bij architecten en bouwheren. Deze metselmethodes hebben dan ook talrijke voordelen. In de eerste plaats is er het esthetische aspect: het ontbreken van zichtbare voegen benadrukt het massieve en homogene karakter van de gevel. Andere voordelen zijn dat er geen opvoegwerk meer nodig is, wat een extra bewerking en dus ook tijd en kosten bespaart. Het resultaat is bovendien onmiddellijk zichtbaar. Doordat de stenen niet opgevoegd worden, veroudert de gevel ook op uniforme wijze, zonder verkleuring van de tussenvoeg.
Het realiseren van metselwerk met dunne voeg is echter niet eenvoudig. Wienerberger heeft daarom een steen ontwikkeld die de voordelen van gelijmd metselwerk combineert met de verwerkingsvoordelen van de klassieke metselmethode: de Illuzo.
Door de uitholling in het legvlak van de steen blijft een gewone mortellaag van 12 mm mogelijk en is er voldoende bewegingsvrijheid om de stenen perfect vlak en gelijk te leggen. Vooraan blijven de stenen echter maar ± 4 mm van elkaar gescheiden, waardoor de look van gelijmd metselwerk bekomen wordt. De twee steunvoetjes zorgen ervoor dat de overtollige mortel een uitweg vindt en geven extra steun aan de steen. Speciale hoekstenen zijn overbodig.
Momenteel biedt Wienerberger volgende stenen uit haar Terca gevelstenen-gamma aan in het nieuwe Iluzo formaat: Pagus Bruin, Pagus Bruin-zwart, Pagus Bruin-geel, Pagus Grijs, Pagus Grijs-zwart en Pagus Paars.
Links: de Illuso steen. Rechts: een realisatie met Illuzo Pagus Grijs (arch.Vandebogaerde, Brugge).